Lidén avgår som Bilda-ordförande

Per-Inge Lidén slutar som förbundsordförande

Studieförbundet Bildas förbundsordförande Per-Inge Lidén har avgått med omedelbar verkan. Som orsak anges personliga skäl.

I förra veckan rapporterade Sändaren om förbundsrektor Åsa Paborns besök på en konferens i Dubai, en resa som väckt kritik. Andra debattörer har varnat för att studieförbundets kristna identitet håller på att försvagas. Det finns också en intern oro över studieförbundets utveckling. Fackklubben menar att det rör sig om en förtroendekris för ledningen.

Nu har Bildas förbundsordförande Per-Inge Lidén avgått med omedelbar verkan. Bilda uppger att det är personliga skäl som ligger bakom avhoppet. Ulrika Erlandsson blir istället tillförordnad förbundsordförande.

– Jag har full respekt för Per-Inges val att avgå som förbundsordförande även om jag önskat att han hade valt att stanna. Jag har stort förtroende för det arbete han gjort på Bilda och vi har haft ett gott samarbete, säger hon.

Är det några områden som du nu vill prioritera som förbundsordförande?

– Ja, i det nuvarande läget är det viktigt att lyssna in de olika röster som kommit till uttryck under den senaste tiden, både utanför och i organisationen. Bilda är en idéburen organisation där det är högt i tak och vi har en beredskap för att olika röster och tankar ska respekteras och få komma till tals. Sedan gäller det att kraftsamla och fortsätta det pågående utvecklingsarbetet tillsammans med alla medlemsorganisationer och samverkansparter. 

Facket har talat om en förtroendekris för ledningen. Hur viktigt är det att komma tillrätta med det?

– Jag och Bildas hela ledning tar fackets oro på stort allvar. Vi måste våga se de bakomliggande orsakerna och kunna se hur vi ska kunna finna vägar framåt tillsammans. 

Hur vill du hantera oron för att Bildas kristna identitet försvagas?

– Själv tillhör jag katolska kyrkan och vi valde medvetet Bilda som studieförbund därför att Bilda bedriver folkbildning med den kristna livsåskådningen som grund. Detta får vi aldrig tappa ur sikte och det måste förbli centralt i hela Bildas arbete. Om det är så att det råder en oklarhet i denna identitet så måste vi ta till oss den kritiken.

Per-Inge Lidén skriver i ett SMS till Sändaren att han avgår av personliga skäl och inte vill kommentera mer än så.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice