Nyhet

Libris författare oroade efter chockbeskedet

Nu vädjar flera av Libris förlags författare i ett gemensamt brev till koncernledningen, att den ska ompröva den planerade drastiska nedskärningen. Författarna oroas över konsekvenserna, om en kristen röst blir tystare.

UPPDATERING: Lennarth Hambre, tidigare bland annat missionsföreståndare för EFK, har tillträtt som t f VD i Libris. Jennie Sjöström har avgått en vecka tidigare än vad som först var aktuellt.

 

 

Libris förlag norgebaserade koncernledning meddelade nyligen att förlaget ska krympa, från dagens åtta till två tjänster. Under bokmässan fanns Libris dock med som vanligt med sin stora monter mitt i hjärtat av mässan. Här går försäljningen utmärkt och utbudet av både kristen och allmän litteratur finner sina läsare, konstaterar man. Redan i måndags, just hemkomna från mässan, påbörjades MBL-förhandlingar för personalen och om en vecka avgår förlagschef Jennie Sjöström.

Förlagets två storsäljare Tomas Sjödin och Royne Mercurio är djupt oroade för vad förändringarna kommer att innebära, men är också förvånade över beslutet.

– Jag är orolig för vart det kommer att ta vägen. Vilket Libris har vi om ett halvår? Risken är att det smalnar av från ett brett, öppet förlag till något annat. Är det då fortfarande mitt förlag, frågar sig Tomas Sjödin som står för några av förlagets högsta försäljningssiffror.

– Utrymmet för kristen tro i våra samtal behöver hållas öppet. Om det inte får ta plats i offentligheten är risken att samtalen minskar. Det är viktiga samtal i vår tid. Vad händer då om de kristna bokförlagen blir tystare och tystare?

Royne Mercurio, mannen bakom seriesuccén Herregud och co, har tagit initiativ till det protestbrev som ett 25-tal av förlagets författare står bakom. Brevet riktar sig till både koncernledningen i Norge och de samfund som utgör de svenska ägarna.

– Vi ber dem att ompröva beslutet och satsa. Vi påtalar Libris unika position i bokbranschen och hoppas att ägarsamfunden kan vara med och påverka detta. Vi författare är pulsen i förlaget och vi känner ett stort engagemang både för förlaget och varandra, säger Royne Mercurio.

Tomas Sjödin beskriver det som en känsla av att ”komma hem” till Libris som förlag. Här känner han lojaliteten med frikyrkligheten i dess bästa betydelse.

– Här finns den goda delen av frikyrkligheten: Människor är vana att ta in ett personligt engagemang, lyfta det som är gott, brinna för det man håller på med. Det finns ett stort personligt engagemang för varje författare men också i allt från vilka böcker man tar fram till hur vi är med här på bokmässan.

Liksom Royne utgör Tomas försäljning en stabil grund för förlagets inkomster.

– För mig är sammanhanget viktigt, att vi sitter ihop. Vi vet att vi hjälper andra författare som inte säljer lika bra, genom att vi säljer mycket. Jag ser det som en del av min pastorstjänst. Vad roligt att det gör att fler får chans att publiceras! Sådana som skriver mycket bättre än jag gör, men som inte säljer så mycket. Min försäljning kan bidra till att fler får ge ut sina böcker.

Att Libris brottats med sviktande ekonomi är båda medvetna om. Men det finns alternativa vägar till den planerade nedskärningen, påtalar Royne.

Anna Hagnell

0 Kommentarer