Leissner får demokratitoppjobb

Demokratiambassadör Maria Leissner har valts till ny generalsekreterare för nätverket Community of Democracies. I flera år har Maria Leissner varit aktiv i Community of Democracies, och lett ett reformarbete av organisationen. Nu blir hon heltidsanställd på det permanenta sekretariatet i Warsawa.

 

-Jätteroligt, säger hon själv och berättar att hennes nya tjänst börjar i juni/juli och att förordnandet varar i två år.

-En av mina viktigaste uppgifter, som jag kommer att prioritera, blir att få de demokratiska länderna att tala med en gemensam röst i FN-sammanhang och andra internationella organ.

-Det handlar om att få till en gemensam struktur för arbetet, en gemensam agenda.

Redan tidigare har Maria Leissner arbetat med att samordna och förbättra Community of Democracies stöd till nya demokratier och att stärka de demokratiska staternas röst i olika sammanhang.

-Det finns gränsöverskridande samarbete och olika röstblock i FN och EU, både vad gäller geografi, och ekonomi. Men hittills har det inte funnits något block för länder med gemensamma värderingar. Inte annat än bromsblockgäng och värstingligor. Nu ska vi skapa förutsättningar för demokratiligan.

Hon kommer också att fortsätta stödet till nya demokratier som Tunisien och Moldavien och aktivt arbeta för att organisationens 25 medlemsländer ska bli fler.

I uppdraget ingår också att arrangera ett högnivåmöte med ministrar från ungefär 140 länder till det nuvarande ordförandelandet Mongoliets huvudstad, Ulan Bator, nästa sommar.

- Vi gläds åt utnämningen av Maria Leissner till generalsekreterare för Community of Democracies. Maria gör redan ett fantastiskt arbete i demokratins tjänst och vi kommer fortsätta att ge henne vårt fulla stöd, säger utrikesminister Carl Bildt och biståndsminister Gunilla Carlsson i en gemensam kommentar. 

Maria Leissner har varit biståndsminister Gunilla Carlssons särskilda ambassadör för demokrati och utveckling sedan 2007, hon har haft uppdrag som rådgivare inom Sida och år 2000 utsågs hon till ambassadör i Guatemala.

Hon blev rikskänd då hon valdes till Folkpartiets första kvinnliga partiledare 1995.

 

 

 

 

Fakta: FAKTA Community of Democracies

 Är en mellanstatlig organisation, bildad år 2000 för att stärka demokratiska normer och system runtom i världen. I organisationen finns både stater och fristående organisationer. 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne