Martin Thunström.
Beskedet att Karin Wiborn är vänsterpartist har väckt reaktioner.
I Barometern, moderat tidning i Kalmar, skrev den politiske chefredaktören Martin Tunström att hennes ”ställningstaganden i ett samfund som betonar den enskildes tro och samvete förvånar”.
Martin Tunström är medlem i Svenska kyrkan, men har en uppväxt i missionskyrkan i Arvika.
– Det var ett överraskande besked, säger han till Sändaren, om Wiborns uttalande.
– Equmeniakyrkans tradition är ju antiauktoritär och medlemmarnas andliga frihet betonas. Hur uppfattas det då om ledaren kommer med starka politiska uttalanden?
Fredsbevarande insatser
Det som Martin Tunström mest reagerat emot är att Karin Wiborn, i Dagen-intervjun, talade om att lägga ner försvarsdepartementet för att frigöra pengar till fredsbevarande insatser. I och för sig finns en antimilitaristisk tradition inom delar av kristenheten:
– Men här ställer hon ju sig till vänster om Vänsterpartiet som är för militärt stöd till Ukraina. Hon verkar inte särskilt påläst.
Nu vill inte Karin Wiborn lägga ner försvaret. Men hon efterlyser mer diskussion om andra alternativ än upprustning: ”Det finns jätteutmaningar med orättvisor i världen och klimatet. Hur mycket skall läggas på försvar? Det som kan göra mig upprörd är bristen på debatt till exempel om den svenska Nato-anslutningen”, säger hon till Sändaren.
Svenska kyrkan mindre offensiv
Martin Tunström jämför med hur Svenska kyrkan, i hans ögon, blivit mindre offensiv i enskilda politiska frågor; under lång tid har ju biskoparna anklagats för att vara just vänster. Karin Wiborn ”gör den motsatta resan”, skriver han. Att det sedan är skillnad på biskopar i en luthersk kyrka – de har en annan och starkare ställning – än en frikyrkoledare spelar mindre roll menar han eftersom detta knappast är klart för människor utanför den kristna sfären.
Men traditionellt har ju många frikyrkliga ledare varit aktiva politiker. P.P. Waldenström satt i riksdagen, Lewi Pethrus grundade parti, Jan-Erik Wikström (L-minister) var under många år ordförande i Equmeniakyrkans största församling…?
– Aktivt samhällsengagemang har varit en bärande tanke. Men det är en annan tid nu, om en ledare tar tydlig ställning uppfattas det som att man talar för hela samfundet, säger Martin Tunström
Skulle då reaktionerna blivit liknande om Wiborn sagt att hon varit till exempel socialdemokrat, centerpartist eller kristdemokrat?
– Hade hon stött KD hade nog många, inte minst utanför samfundet, sett en risk i att hon skulle använda samfundet partipolitiskt, tror Martin Tunström.
Karin Wiborn själv har mest mötts av positiva reaktioner:
– Många har påmint mig om hur tidigare frikyrkoledare varit samhällsengagerade.
Men hon ser själv en risk att hennes V-medlemskap kan skymma andra frågor hon vill driva.
– Men jag svarade bara ärligt på en fråga jag fick. Man har gjort en höna av en fjäder.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR