Ledande baptister antagna som prästkandidater

Maria Hägglund och Eva-Karin Holst, två av Svenska Baptistsamfundets ledande kvinnliga pastorer, är antagna som prästkandidater för Stockholms stift. - Jag beklagar att vi mister två duktiga pastorer, men respekterar deras beslut, säger missionsföreståndare Karin Wiborn.

Det är inte första gången en baptistpastor blir präst, men det är första gången det är någon i central tjänst som dessutom arbetar kvar i sin tjänst. Maria Hägglund är ledare för Brommadialogen där också Eva-Karin Holst är engagerad. Hon är även pastor i kyrkan i Nacka centrum, som är en samarbetskyrka mellan Svenska kyrkan och Baptistsamfundet.
- Det känns särskilt svårt att Maria och Eva-Karin slutar eftersom båda har spetskunskaper i det som Baptistsamfundet betraktar som sin kärnverksamheter, säger
Karin Wiborn.
Hon poängterar att det inte föreligger någon konflikt. De båda pastorerna har talat väl om Svenska Baptistsamfundet i antagningssamtalen. Själva avböjer de att kommentera situationen till Sändaren.
- Kanske i ett senare skede, säger Eva-Karin Holst.
Baptistsamfundet har tidigare inte haft några riktlinjer för hur man ska hantera sådana här situationer. Nu har Karin Wiborn har haft samtal med församlingsrådet och med biskop Caroline Krook i Stockholms stift.

En lojalitetsfråga
- Frågan har varit om man kan dela sin lojalitet mellan två kyrkor. Svenska kyrkan ställer vissa krav på sina prästkandidater och vi menar att det inte är rimligt att en annan kyrka ska sätta riktlinjer för de som är ordinerade pastorer i Baptistsamfundet. Vi har fullt förtroende för att Eva-Karin och Maria kommer att vara hängivna sina arbeten, men de kommer så småningom att bli lösta från lojalitetslöftet och behörigheten som pastor i Svenska Baptistsamfundet återkallas.
Både Maria Hägglund och Eva-Karin Holst är inställda på att tillsvidare arbeta kvar i sina tjänster.
Mycket av det som fötts i Brommadialogen har fått mer växtkraft i Svenska kyrkan än i Baptistsamfundet, säger Karin Wiborn. Nu önskar hon att hon kunde känna genuin glädje över att Baptistsamfundet kommer att bidra med två av sina bästa pastorer i det arbetet.
- Just nu känner jag mest sorg över förlusten, både å samfundets vägnar och av rent personliga skäl.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.