Lasse Svensson ger Wiborn rätt om bristande jämställdhet

Lasse Svensson

Lasse Svensson, kyrkoledare. Foto: Peter Hoelstad

Det finns mer att göra vad gäller jämställdheten i Equmeniakyrkan. Det menar kyrkoledare Lasse Svensson.

I förra veckans Sändaren pekade bland andra biträdande kyrkoledare Karin Wiborn ut områden där jämställdheten fortfarande brister i Equmeniakyrkan. Hon menade att det kunde finnas en grabbig kultur och att kvinnor ibland åsidosattes.
Lasse Svensson, kyrkoledare i Equmeniakyrkan, delar den bilden.
– Det är som Karin säger, att Equmeniakyrkan inte är en miljö som är skyddad från problem. Vi måste fortsatt arbeta för ­jämställdhet och mot all form av diskriminering. Vi har kommit långt, men både på organisationsnivå och personlig nivå finns mer vi behöver göra för att vi ska nå det som Martin ­Luther King beskrev som rätten att bli bedömda och bemötta ­utifrån vår karaktär och inget annat.

Wiborn menar också att det kan förekomma att kvinnor får de mindre tunga frågorna. Hur ser du på det?
– Självklart ska inte ansvar hänga ihop med kön. Det Karin nämner är något som vi gemensamt arbetar med inom kyrkoledningen, att nå en bra balans. Frågor och uppdrag kopplas dock ibland till vissa tjänster eller positioner, och därför är det också viktigt att vi arbetar proaktivt med rekrytering.

Kvinnliga pastorer kan också uppleva att de inte blir lyssnade till i församlingarna för att de är unga kvinnor.  Hur kommer man åt sådana mönster?
– Det är en utmaning men handlar som mycket annat om att arbeta brett med att medvetandegöra att det sker och att se till att detta är något som vi kan prata om, som inte sopas under mattan.

Behövs det fler kvinnliga chefer på nationell nivå?
– En god balans bland annat gällande kön är alltid viktig och det talar vi om i varje rekrytering vi gör. Det är viktigt att vi får många sökande till de tjänster som ligger ute – så särskilt vill jag till kvinnor säga: Sök chefstjänster!

Nu kommer det ju in fler kvinnliga pastorer. Vad betyder det för samfundet?
– Även här är en god balans viktig och detta arbetar vi på, som både Karin Wiborn och Linnéa Lidskog var inne på tidigare. Alla som ordineras är inte unga men generellt blir det fler både yngre och kvinnor i de särskilda tjänsterna.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice