Efter nya förbudet: Kyrkornas julfirande måste ske digitalt

Allvarsord från statsminister Stefan Löfven (S) när han presenterade nya förslaget till förbud. Equmeniakyrkans regioner är redo men samarbete kommer krävas. Helen Friberg, Johan Einarsson och Stefan Löfven. Foto: TT/Sändaren

Regeringen vill tillåta max åtta personer på allmänna sammankomster året ut.

Kyrkorna kan alltså glömma de traditionella advents, jul- och nyårssamlingarna.

- Nu är det superviktigt att församlingarna hjälps åt, säger Johan Einarsson, kyrkoledare i Equmeniakyrkan Öst.

Tidigt under tisdagen träffade Sveriges Kristna Råd företrädare för Folkhälsomyndigheten för ett samtal om hur civilsamhälle kan börja hitta sitt nya normala.

- Det var ett konstruktivt samtal med goda tankar, ,en just nu får det nog läggas åt sidan, konstaterar pressansvariga Mikael Stjernberg.

För mötet var knappt över innan statsminister Stefan Löfven kallade till den mest ödesmättade svenska presskonferensen under Covid-19 pandemin hittills.

- Från 24 november vill vi att det ska bli förbudet att samlas mer än max åtta personer i en allmän sammankomst eller offentlig tillställning. Åtgärden saknar motstycke i modern tid, var budskapet.

Det nya är förutom att gränsen på 50 sänks till åtta, är också att det inte längre ska kallas för rekommendation utan förbud, och läggs därför som ett förslag till tillfällig lag.

- Det (pandemin) kommer bara bli värre. Nu gäller det att ställa in, uppmanade Stefan Löfven.

Förbudet ska gälla fyra veckor initialt och innebär att kyrkornas traditionella julplanering kan skrotas.

- Det är ett tufft beslut, väldigt tråkigt. Men samtidigt är många av våra kyrkor redan där att man har sina gudstjänster digitalt, förklarar Helen Friberg, kyrkoledare i Equmeniakyrkan region Svealand.

Hur tycker församlingarna att det fungerat?

- Vi gjorde en sammanställning utifrån våra "närområden" och det visade att många är nöjda med resultatet och upplever att man ibland till och med nått fler eller nya personer. Några av de mindre församlingarna som inte varit så många eller haft de tekniska förutsättningarna,”Många av de mindre församlingarna har inte varit tillfreds med det digitala. Men alla tar på bästa sätt sitt ansvar, berättar Friberg.

Situationen ser liknande ut i region Öst, och redan innan beskedet om gränsen på åtta personer har kyrkoledaren Johan Einarsson uppmanat församlingarna i regionen att tänka på varandra.

- De församlingar som har teknik och möjlighet till bra digitala sändningar behöver nu hjälpa de som inte har det att kunna genomföra sina samlingar i jul och advent. Det är lätt att fastna i sin egen verksamhet men det här är en utmaning vi är inne i tillsammans och behöver samarbeta tydligt i, menar han.

I skrivande stund är det oklart hur det nya förbudet kommer att drabba ungdomsverksamheter som till exempel scouting. Men klart är att det blir en annorlunda jul i kyrkorna och dess verksamheter.

Det är lätt att fastna i sin egen verksamhet men det här är en utmaning vi är inne i tillsammans och behöver samarbeta i

Fakta: Vill att förbudet ska vara normerande

Som allmän sammankomst räknas bland annat: Demonstrationer, föreläsningar, sammankomster för religionsutövning, teater- och biografföreställningar och konserter.

Som offentlig tillställning räknas bland annat: Idrottsevenemang, danstillställningar, marknader och mässor.

Regeringsrepresentanterna uppmanade under presskonferensen till att aktiviteter som inte räknas in i ovanstående (som ex gym/bibliotek) ska undvikas.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice