Kyrkorna erbjuder sovplats

Runt om i landet står kyrkor och frivilliga instanser red erbjuda varma sovplatser för den som saknar tak över huvudet i kylan. I Stockholm har ytterligare fem kyrkor slagit upp sina portar för att erbjuda sängplats åt utsatta EU-medborgare.

Vinternatt 2 görs i samarbete med Filadelfia, Ny Gemenskap, Islamic Relief, Andreaskyrkan, Stockholms stad och S:t Peterskyrkan. När termometern visar på minus sju eller under, rullar organisationen igång. Mellan cirka 21 på kvällen och 7 på morgonen erbjuds säng, kvällsmat, frukost och ibland en varm dusch.

Sammanlagt har omkring 100  personer erbjudits plats i natt, och lika många blir det natten mot tisdag innan  termometern tros börja klättra upp igen.

Ett stort gäng frivilliga och volontärer gör det hela möjligt. Det är människor som gör iordning och tar emot, sover tillsammans med EU-migranterna  och sedan städar undan innan människor får gå ut i kylan igen.

- Det var cirka 25-30 gäster som fick skydd under natten i vår kyrka. Det känns välsignat att vi kan hjälpa till på det här sättet, säger Linus Brengesjö, pastor i St Peters kyrka.

Och trots den svåra kylan tycks det finnas gott om platser i Stockholm

- Platserna har inte fyllts alls, säger Magnus Helmner som är koordinator för Vinternatt — ett nattöppet akutboende i Stockholm, som i vinterkylan nu också kan ta fram extra platser.

- Uppsökare och andra har varit ute för att leta efter folk som är ute och sover på trottoarer, men inte hittat några som inte vet om det här.

Situationen tycks vara densamma på andra platser i landet. Det har exempelvis bara varit tolv sökande till de tolv platserna på Vinternatt i Örebro. De flesta EU-migranter har åkt hem till sina familjer över nyår.

I Malmö, där vinterkylan inte är lika påtaglig, finns också lediga nattplatser som särskilt tagits fram för EU-migranter, säger Birthe Wallin, chef för Skånes stadsmission.

 

Desto kallare är det i Luleå. Där får kommunens hemlösa tak över huvudet på vandrarhem och härbärgen.

Utöver det finns det just nu ett härbärge som specifikt håller öppet för EU-migranter.

- Inatt sov 17 personer där. Men imorse beslutade vi att hålla öppet även över dagen nu när det är så kallt, säger sektionschef Carin Johansson vid socialförvaltningen i Luleå kommun.

Annika Ahlefelt   TT

 

FAKTA: SOVPLATSER FÖR EU-MEDBORGARE

Vinternatt, ett projekt som drivs av Stockholms stad i samarbete med Stockholms stadsmission, Frälsningsarmén och Filadelfiakyrkan, erbjuder 130 härbärgesplatser för personer som inte omfattas av stadens tak över huvudet-garanti, främst EU-medborgare.

Där kan man sova upp till fem nätter i rad. Avgifter är 10 kronor per natt.

Dessutom finns ett nästintill helt ideellt projekt som kallas Vinternatt 2, som arbetar mer uppsökande mot EU-migranter som vistas i gatumiljö. De kan erbjuda övernattningsplatser främst i kyrkor. Projektet har för närvarande ett hundratal fasta sovplatser.

Under särskilt kalla nätter, då temperaturerna sjunker under minus sju, erbjuds 25 extra platser inom Vinternatt och 60—100 inom Vinternatt 2.

Liknande projekt finns i andra städer, däribland Linköping, Örebro och Göteborg.

Källa: Magnus Helmner, Vinternatt

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.