Kyrkor storsatsar när Göteborg firar 400 år

Gustav II Adolf grundade Göteborg 1621. När staden nu lite försenat ordnar med 400-årsjubileum är ­kyrkorna med på noterna och bidrar till firandet på olika sätt. Foto: Mostphotos

Under pingsthelgen firar Göteborgs stad 400-års­jubileum. Och kyrkorna har en given plats i firandet.

Omkring 100 församlingar från olika samfund finns med i ett unikt samarbete under temat En enad kyrka för en helad stad.

Göteborg skulle egentligen firat 400-årsjubileum för två år sedan, men pandemin kom emellan och alla planer fick läggas på is. Men nu är det alltså dags och kyrkorna – som varit närvarande i staden under alla 400 år – ligger i startgroparna för att kunna genom­föra ett gediget program både i centrala stan och i frihamns­området den 26 maj–5 juni.

– Vi kommer ur olika traditioner och bakgrunder men under arbetet med det här firandet lägger vi all dogmatik åt sidan. Förutom Svenska kyrkan och frikyrkorna är också katolska kyrkan och ortodoxa kyrkan delaktig, säger projektledaren Magnus Nilsson som själv tillhör katolska kyrkan.

Två gudstjänster under pingsthelgen

Kyrkornas firande inleds med två gudstjänster under pingsthelgen. På pingstdagen, den 28 maj, blir det en gemensam gudstjänst i och utanför Domkyrkan då bland andra barnkören Soul Children kommer att vara med och medverkande från olika kyrkor. Men redan på fredagskvällen den 26 maj samlas ungdomarna till Gud hjärta Göteborg i Smyrnakyrkan, en ekumenisk ungdomsgudstjänst som har funnits i flera år. Temat den här gången är Psykisk hälsa.

– Många unga mår psykiskt dåligt och det är viktigt att vi som kyrkor ser vad vi kan göra för att hjälpa dem. Den här kvällen kommer vi att ha samtal om ämnet och också ha en monter där man kan få hjälp att kontakta en samtalsperson, säger Evelina Halén, ungdomsledare i Betlehemskyrkan i Göteborg.

Existentiell hälsa

Kyrkorna kommer även att ha en monter på festivalområdet dit man kan komma för att samtala om psykisk ohälsa. Hjärta Göteborg kommer också att presentera en gåva till stadens unga som är inriktad på fysisk, psykisk och existentiell hälsa. S:t Lukas ställer professionell kompetens till förfogande och certifierade kontaktpersoner för att ge stöd till de verksamheter som kyrkorna bedriver bland barn och unga.

Kyrkorna i Göteborg och flera hjälporganisationer har sedan länge ett samarbete under namnet Hjärta Göteborg och nu är en av de officiella jubileums-arrangörerna. Hjärta Göteborg kommer bland annat att den 3 juni arrangera en gospelkonsert på stora scenen i Frihamnen, som är den officiella platsen för stadens firande. Där medverkar bland andra Samuel Ljungbladh, Sebastian Stakset, Gladys del Pilar och ­Solid Gospel. På festivalområdet kommer också att finnas ett aktivitetsområde där de som besöker festivalen kan prova på allt från graffitikonst till scouting och remake av kläder.

Beroende av lekmännens engagemang

Kyrkornas medverkan i 400-årsfirandet är helt beroende av lekmännens engagemang, konstaterar Magnus Nilsson. Så här några veckor innan evenemanget börjar många pusselbitar att falla på plats.

– Mina frikyrkliga vänner påminner mig ofta om kraften hos kyrkor som går samman och driver frågor. Det vi önskar nu är att kyrkans medverkan under jubileumsfirandet ska visar att kyrkan vill vara med och ta sitt ansvar i samhället men också visa på det engagemang som finns i våra kyrkor.

Christina Larsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice