Kyrkor får miljonstöd av regeringen

Sofia Camnerin

Sofia Camnerin, generalsekreterare på Sveriges kristna råd. Foto: Mikael M Johansson

Regeringen tror att fram­tiden blir bister. I vårbudgeten satsar man 50 miljoner kronor på att trossamfund och andra ska kunna hjälpa utsatta i Sverige.

Finansminister Elisabeth Svantesson har tidigare målat upp en mörk bild av Sveriges ekonomiska läge, och vårbudgeten som presenterades i måndags bekräftade den bilden. Budgeten innehåller inga stora satsningar, trots att många hushåll i dag går på knäna på grund av ökande ränte­kostnader och en hög inflation. Det är också inflationen som gör att Elisabeth Svantesson drar sig för satsningar som skulle kunna elda på den.

Satsning på trossamfund

Men en satsning görs på trossamfund och det övriga civilsamhället. 50 miljoner kronor ska delas ut under 2023 till organisationer som arbetar med socialt särskilt utsatta. I ett pressmeddelande säger socialminister Jakob Forssmed att de som är mest utsatta i dag får allt svårare att sätta mat på bordet och att nya grupper nu söker hjälp.

– Satsningen på 50 miljoner är en nödvändig åtgärd för att de människor som har det svårast snabbt ska kunna få stöd genom det arbete som det civila samhällets aktörer bedriver och som når fram till de mest utsatta, ­säger han.

Inte klart vilken myndighet som får ansvaret

Stödet ska fördelas av en myndighet, men det är ännu inte klart vilken myndighet som får det ansvaret. Tanken är att organisationer och trossamfund ska kunna söka bidrag hos myndigheten. Enligt pressmeddelandet är förhoppningen att till exempel människor som är hemlösa ska kunna få stöd. Liknande extrasatsningar har gjorts under pandemin.

Sofia Camnerin, som är generalsekreterare på Sveriges kristna råd, välkomnar stödet.

– Det är väldigt bra att regeringen benämner trossamfunden och ser det arbete som vi gör. ­Tidigare har vi ofta fått berömmande ord från politiker och ­ministrar när vi mött dem, men det har sedan inte hörts utåt, ­säger hon till Sändaren.

Viktigt att lyfta frågor i relation till stat och kommun

Samtidigt menar hon att det också är viktigt att lyfta frågor om trossamfundens och civilsamhällets roll och ansvar i relation till stat och kommun.

– Det som vi förr sa att vi skulle ta ansvar för gemensamt, det gör vi inte längre på samma sätt. Därför måste trossamfund och det övriga civilsamhället kliva in. Är det så vi vill ha det på sikt? ­säger hon.

 

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne