Kyrkans Tidnings chefredaktör avgår

Svante Fregert, chefredaktör för Kyrkans Tidning och Amos, avgår med omedelbar verkan. Tillförordnad chefredaktör blir Ewa Wirén, som nyligen gått i pension från jobbet som chefredaktör för Dalarnas Tidningar. Ewa Wirén kommer att tillträda direkt efter påsk den 9 april.

Framför allt ska hon leda ett projekt att göra Kyrkans Tidning mera digital.

– Det är ett spännande uppdrag. Läsarna är långt före oss. Det är en överlevnadsfråga att ställa om till det digitala, säger Ewa Wirén, som fanns på plats vid en personalinformation på tisdagsförmiddagen.

 – Det blir en utmaning att komma i kontakt med Kyrkans Tidnings läsare. Det är hedrande och stimulerande att ta ett uppdrag för Svenska kyrkan som jag håller högt.

Hon säger att fokus i alla hennes chefsjobb är att ha läsarens syn på verksamheten.

Ewa Wirén har de senaste 15 åren varit utvecklingschef, redaktionschef och senare chefredaktör och ansvarig utgivare på Dalarnas Tidningar. Hon är medlem i Svenska kyrkan och har vuxit upp i en politiskt och frikyrkligt präglad miljö. 

– En stark kyrkoupplevelse var under julen när vi tillsammans med min äldsta dotters familj besökte den skandinaviska kyrkan i USA. Det var berörande att denna kyrka kan vara en viktig del av människors liv fast de bott utomlands i flera år.

Svante Fregert har fört samtal om sin framtid med Berling Medias VD Henriette Zeucher.

- Vi har gjort en uppgörelse som vi båda är nöjda med, säger Svante Fregert.

Han har varit anställd på Kyrkans Tidning sedan 2003, först som teologi- och kulturredaktör, sedan 2005 som redaktionschef och sedan hösten 2012 som chefredaktör. Innan dess var han anställd på Dagens Forskning under två år och på Svenska Dagbladet under 15 år. Han säger att han nu vill göra något annat.

- Jag ska kurera mitt diskbråck. Mitt gamla rockband Commando M Pigg har släppt en singel och den 22 april släpper vi ett album, ”När dom dumma har fest”.

Verbums styrelse kommer nu att inleda en rekrytering av en ny chefredaktör. Men den kommer inte att forceras fram.

 – Processen kommer att få ta den tid som behövs för att hitta den person som kan fortsätta utveckla tidningen till det goda arbetsverktyg för kyrkans anställda och förtroendevalda som vi vill att den skall vara, säger Henriette Zeucher, VD för Berling Media som äger Verbum AB där Kyrkans Tidning är en del.

Lennart Lundberg
 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.