Nyhet

Vatikanen: Kvinnlig redaktion avgår efter artikel om sexuella trakasserier

Chefredaktör Lucetta Scaraffia talar med medier i Rom, efter att hela hennes redaktion avgått i protest mot Vatikanen. Foto: Domenico Stinellis

De elva kvinnorna på redaktionen för vatikanska tidningen Donna Chiesa Mondo har avgått. Tidningen ges ut varje månad och riktar sig till kvinnor. Avgången är en protest mot Vatikanens påstådda försök att styra redaktionens arbete.

Enligt grundaren och chefredaktören Lucetta Scaraffia att kände sig redaktionen ”omringade av en atmosfär av misstanke och ökande avlegitimisering”. Så skriver hon i ett öppet brev till påve Franciskus. Tidningen Donna Chiesa Mondo grundades 2012 och ges ut på italienska, franska och engelska av Vatikanens officilla tidning L’Osservatore Roman.

Scaraffia anser att modertidningens nya chefredaktör Andrea Monda har blandat sig i den fristående kvinnotidningens redaktionella arbete och försökt kontrollera den.

Enligt Scaraffia har redaktionen misskrediterats särskilt efter att tidningen i februari skrev om och fördömde sexuella trakasserier mot kvinnor inom katolska kyrkan. I artikeln framkom vittnesmål av nunnor som blivit våldtagna eller trakasserade av präster och biskopar. Flera hade tvingats till abort eller att lämna kyrkan när de blev gravida efter övergreppen.

Några dagar efter publiceringen erkände även påven problemet, och sade att kyrkan behöver bemöta skandalen.

Strax efter att Andrea Monda valdes till ny chefredaktör av påven, ville han även ta över chefredaktörsskapet för den fristående kvinnotidningen. Han tog tillbaka detta efter att redaktionen hotade säga upp sig och även samarbetspartners hotade att avsluta distribueringen.

– De ville kontrollera all kommunikation. /.../ Det kändes som att redaktionen tystades, skriver Scaraffia i brevet till påven.

– [Fram till Mondas tillträde] hade vi väldigt fria tyglar.

Monda valde i stället att ta in andra kvinnliga skribenter vars syn skilde sig från redaktionens. Enligt Scaraffia är detta en återgång till en förlegad praxis att välja in kvinnor som håller sig i ledet.

– Det är stor skillnad mellan en grupp kvinnor som gör självständiga beslut och på dem som väljs av en direktör för att prata om ett ämne, skriver Scaraffia.

Monda nekar till anklagelserna om inblandning i det redaktionella arbetet, och säger att tidningen kommer att fortsätta med ett nytt team.

Taggar:

Påven
0 Kommentarer
0 Kommentarer

Läs vidare