Kritik mot att biståndspengar går till migranter

Tolv procent av det svenska biståndet gick 2013 till flyktingkostnader i Sverige. År 2015 kan det höjas till hela 21 procent. Det visar en färsk rapport från AidWatch. Magnus Walan, policyansvarig på Diakonia, och Martin Vogel, policyhandläggare för global ekonomi och biståndspolitik för Svenska kyrkan, ser allvarligt på situationen.

Att pengar som skulle gått till fattigdomsbekämpning istället används till flyktingmottagning i Sverige går emot internationella överenskommelser om biståndseffektivitet som Sverige skrivit under, anser de.

Mindre pengar riskerar dessutom få allvarliga konsekvenser i det biståndsarbete som Sverige bedriver internationellt.

-Man har redan sagt att den minskade budgeten kommer att innebära att man skär i vaccinations- och hälsoprogram vilket naturligtvis är allvarligt. Men vår kritik ligger framför allt på ett principiellt plan. eftersom Sverige har varit ett föregångsland när det gäller bistånd, men nu legitimerar en urvattning av målen, säger Martin Vogel.

- Att allt större delar av biståndsmedlen stannar i givarländerna riskerar bli en trend inom EU:s medlemsländer. Danmark  har till exempel redan tagit efter oss.

Att Sverige nu står inför en oväntat stor flyktingström kan inte försvara att pengarna används på detta sätt, anser han.

-Visst, vi står inför en mycket problematisk situation, men vi måste kunna tala om två saker samtidigt, både att stå upp och värna asylrätten och det långsiktiga biståndet.  

-Kvalitet och långsiktighet är centrala begrepp för pålitligt verkansfullt bistånd, detta är inte möjligt att uppnå om delar av biståndsbudgeten ska bekosta flyktingmottagande.

Förutom Danmark gör nu även Frankrike, och Tyskland stora avräkningar i biståndet.

Magnus Walan, policyansvarig på Diakonia, kommenterar  detta: ”Det är bra att det svenska biståndsmålet nås,  till skillnad från många andra länder, men beklagligt att Sverige tillsammans med dessa länder stod för två tredjedelar av hela EU:s urholkning av biståndet 2013. Urholkningen riskerar att nagga på vår trovärdighet som biståndsaktör”.

Signe Hassler

Fakta; 1. AidWatch-rapporten publiceras av CONCORD Europa, en konfederation av civilsamhällesorganisationer inom utveckling och bistånd i samtliga 28 EU-länder. CONCORD Sverige är den svenska nationella plattformen i CONCORD Europa. Följande organisationer har tagit fram analysen av Sveriges bistånd i rapporten: Diakonia, Forum Syd, LO-TCO Biståndsnämnd, Plan Sverige, Rädda Barnen, Svenska Afghanistankommittén, Svenska kyrkans internationella arbete, Svenska missionsrådet och We Effect. 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne