Kristna folkgrupper fortsätter protesterna trots dödsoffer

Karenska bybor i Deh Bu Noa-området gömmer sig undan den Myanmarska militärens flygattacker. Bilden tagen i söndags. Foto: Free Burma Rangers/AP

I Myanmar stiger nu antalet dödsoffer dramatiskt.

Fler än hundra demonstranter dödades i helgen, samtidigt som militären bombat en karensk by och slagit till mot en baptist­skola.

De inledande protesterna efter statskuppen i Myanmar i början av februari kunde genomföras relativt fredligt. Men efterhand har militären och säkerhetsstyrkorna blivit alltmer repressiva.

Inför helgen varnade stats­television demonstranter att de skulle kunna komma att skjutas i huvudet och i ryggen. Trots det fortsatte protesterna, men enligt osäkra uppgifter från landet dödades fler än hundra personer enbart under lördagen. Det ska finnas barn bland offren.

En oppositionsgrupp som kallas General Strike Committee of Nationalities uppmanade i ett upprop de många etniska gerillagrupper som finns i Myanmar att stå upp mot militärens förtryck, enligt Reuters.

I landet finns många etniska grupper som kämpat, både med våld och ickevåld, för självständighet.

Ett av dessa folkslag är karenerna, med en stor andel kristna. En karensk gerillagrupp, Karen National Union, slog i helgen till mot en armépostering på gränsen till Thailand, och enligt egna uppgifter ska tio soldater ha dödats.

Myanmars militär svarade med att bomba en by som ligger inom gerillans område och två civila personer ska ha dödats i flygattacken.

Flera tusen karener flydde efter bombningarna in i Thailand. Där finns redan, sedan årtionden tillbaks, karenska flyktingläger.

Thailands premiärminister Prayuth Chan-ocha gjorde klart att landet inte vill ta emot fler flyktingar från Myanmar.

— Vi vill inte ha en exodus in på vårt territorium, men vi kommer att respektera de mänskliga rättigheterna, sa han till reportrar i Bangkok, enligt nyhetsbyrån Reuters.

I norra Myanmar har en annan gerillagrupp, Kachin Independence Army, attackerat en polisstation och militären har svarat med flygbombningar. Det finns dock inga uppgifter om skadade eller döda, enligt Reuters.

I staden Myitkyina har militären för två veckor sedan gått in i det teologiska seminariet Kachin Theological College and Seminary.

De blev först inte insläppta, men när de hotade med att bryta sig in så öppnades portarna. Inga personer greps efter att skolan sökts igenom.

Baptistteologen Layang Seng Ya är en av dem som nu gömmer sig för militären. Hon skriver till Sändaren att kampen kommer att fortsätta.

I delstaten Kachin protesterar många genom civilt motstånd.

— Men eftersom de skjuter på demonstranter så måste det göras försiktigt, säger hon.

Trots den hotfulla situationen kommer hon inte att ge upp.

— Vi är trötta på den huvud­lösa militära diktaturen. Vi är villiga att betala vilket pris som helst, även mitt liv. Jag gör det för den yngre generation, säger Layang Seng Ya.

Fakta: Konflikten i Myanmar

Under det senaste decenniet har det pågått en demokratisering av Myanmar. Militären, som innan dess styrde landet, har dock behållit en stor del av sitt inflytande.

Under höstens parlamentsval förlorade dock militärens parti stort. Kuppen den 1 februari, då nobelpristagaren Aung San Suu Kyi omhändertogs av militären, kan ses som ett försök att behålla greppet om makten.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice