Kristersson: Inget mål i sig att ha restriktiv migrationspolitik

Valrörelsen är den sämsta tiden för seriösa samtal. Det slog moderatledaren Ulf Kristersson fast när han i fredags besökte Vårgårda möte. Han var nöjd med att kvällen blev ett av få tillfällen då han fick tid att utveckla sina tankar.

Ulf Kristersson är partiledaren som är populärare än sitt parti.  En färsk Novus-undersökning visar att 20 procent av svenska folket har störst förtroende för moderatledaren, men att partiet bara har omkring 18 procent av väljarstödet.

Hittills är det också Ulf Kristersson som har lockat den största publiken till Tångahallen, som den här kvällen hade samlat omkring 2500 personer. De fick höra moderatledaren svara på frågor om partiets migrationspolitik, men också om tro och andlighet. Ulf Kristersson berättade om hur två tragiska händelser i familjens närhet då unga människor tagit sitt liv triggade många frågor.

 

- Borde vi ha sett? Kunde vi gjort något? För min fru Birgitta, som tidigt i livet hade tankar på att bli präst, blev det avgörande för att hon nu börjat studera teologi med sikte på att bli präst.

Ulf Kristersson själv gick ur Svenska kyrkan när han var 18 år, mest för att han tyckte att det var principiellt fel att inte själv få fatta beslut om medlemskap. Men efter att ha gift sig och döpt sina barn i kyrkan, och med planer att en gång begravas i kyrkan, så begärde han inträde igen.

Förutom samtalen om andlighet med hustrun så har Kristersson också kontakt med förre partikollegan Thomas Idergard, numera katolsk Jesuit. Han sa sig vara tacksam för att ha människor omkring sig som har andra perspektiv än den ”traditionella riksdagsbyråkratiska prosan”.

- Men jag har stor respekt att olika delar av livet måste präglas av olika sfärer. I politikens värld röstar man om sanningen, så är det inte i etiken, konstaterade han.

Ulf Kristersson tycker att politiken, och samhället i stort, med tiden har blivit mindre förlåtande och mindre tolerant. Han beskriver det som ett gladiatorspel där man idag hellre förtalar den andres politik än att förklara sin egen, vilket han sa sig tycka gement illa om.

- Politik handlar inte om att ha rätt i varje detalj utan om att bära andras förtroende.

Ulf Kristersson sa att han som politiker aldrig skulle kunna fatta beslut som gick emot hans inre övertygelse, men att det ibland är nödvändigt att kompromissa för att hitta en väg framåt.    

Robert Eriksson, pastor i Betlehemskyrkan i Göteborg och tillsammans med Britta Hermansson utfrågare i Vårgårda möte, sjöng en Kent-låt med texten ”Vem du än är, vad du än är: välkommen, välkommen hit”. För fyra år sedan gästade Kristerssons företrädare, Fredrik Reinfeldt, Vårgårda möte och talade då om att ha öppna hjärtan. Idag är Moderaternas budskap att begränsa flyktingmottagningen och att ställa hårdare krav på dem som kommer.

- Vi kommer inte att klara integrationen av dem som redan finns i Sverige om det kommer 50 000 nya migranter varje år. Det är inget mål i sig att ha en restriktiv migrationspolitisk, men vi har först ett ohyggligt stort integrationsjobb att göra om vi vill ha ett sammanhållet samhälle.

Innan Ulf Kristersson kom till Vårgårda hade han besökt Borås där det finns segregerade områden med stora problem. Han talade om parallella universum där människor inte kommer in i samhället och där andra lagar gäller än i övriga samhället.

- Vi behöver långsiktiga reformer för att komma till rätta med de här problemen.  Det är extremt viktigt att vi har en realistisk uppfattning om hur vi kan kombinera öppenheten med att bevara de särdragen i vårt svenska samhälle. Ytterst måste man i en demokrati ha förankring i de människor som bor här.  Jag vill inte att Sverige ska bli ett slutet samhälle där nationalismen odlas.

Ulf Kristersson fick också frågor om klimatet. Nyligen presenterade Alliansen ett gemensamt reformpaket för att minska utsläppen och förbättra miljön.

- Nu gäller det att titta framåt, inte bakåt för att se vad som gått fel. Våra gemensamma förlag är inte så braskande och spektakulära, men de skulle fungera. Vi vill exempelvis slopa flygskatten och istället minska flygbolagens utsläpp och införa förnybart bränsle.

 Det blev många applåder den här kvällen, inte minst från de många partikamrater som var på plats.

 


 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.