Kristen officer: Det jag gör är mer rätt än fel

Andreas Braw har i ett drygt decennium tjänat svenska försvaret som soldat och officier. Han tycker militären möts med större respekt nu, än tidigare. Foto: Privat

Andreas Braw är kristen och officer i Försvars­makten. Han menar att ett ­militärt försvar kan ­skydda mot det som är ett större ont.

Andreas Braw har i ett drygt decennium varit en del av det svenska försvaret. Under den perioden tycker han att det skett en förändring i attityd bland allmänheten. Nu möts militären mer av respekt.

– Tidigare kunde man få höra att vi håller på och leker krig. Den lite raljanta inställningen till statlig myndighetsutövning är inte lika vanlig längre, säger han.

Är själv inte orolig

Kriget i Ukraina har förstås påverkat mångas inställning till försvaret, och vissa känner en rädsla för att kriget ska komma till Sverige. Andreas Braw är själv inte orolig, men menar att det inte finns några garantier för att Sverige ska få ytterligare 200 år av fred.

– Kriget fanns innan människan och kommer att finnas efter människan. Det sista kriget har ju inte utkämpats, säger han.

Liknar militären vid polisen

För honom står vapentjänst inte i någon konflikt med hans kristna tro. Han liknar militären vid polisen, att det är myndigheter som har rätt att utöva våld för att skydda och trygga samhället.

– Jag vet att det jag gör för mina medmänniskor är rätt, det är åtminstone mer rätt än fel. Det står i Romarbrevet att överheten inte bär svärdet förgäves, och man måste förstå att alternativet till att ett demokratiskt land som Sverige har en militär är värdelöst.

Han tycker det blir tydligt i kriget i Ukraina, där civilbefolkningen nu får lida svårt under en ryska invasionen.

Många vill lyfta fram icke-våld som ett alternativ till militära lösningar. Hur ser du på det?

– Jag vill inte recensera ­andra, men jag tror det finns en risk att pacifism leder till passivitet. Det räcker inte att hoppas att saker ska bli bättre, man måste agera också, säger han.

Kriget förråar människor

Det som pacifister kan lyfta fram som kritik mot militären är hur kriget förråar människor. Det syns inte minst i Ukraina, där kvinnor våldtas, och civila och krigsfångar mördas. Andreas Braw berättar att svenska militärer tränas för att i alla lägen följa krigets lagar, som bland annat innebär att skadade fiendesoldater ska behandlas på samma sätt som egna.

– Sedan kan det i praktiken uppstå svåra situationer, som när civila och soldater blandas. Civila är väldigt utsatta i ett krig.

Taggar:

Ukraina

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice