Kris i kassan hos största pingstförsamlingen

FIladelfiakyrkan

Filadelfiakyrkan i Stockholm är Sveriges största frikyrkoförsamling med 4 500 medlemmar. Nu genomgår församlingen en allvarlig ekonomisk kris. Foto: Mikael M Johansson

Filadelfiaförsamlingen i Stockholm genomgår en ekonomisk kris. På kort sikt behöver kassan förstärkas med 2-3 miljoner kronor, konstaterar föreståndaren Niklas Piensoho och vädjar i församlingens nyhetsbrev om ett kraftigt ökat givande i sommar.

"Församlingens likviditet är mycket ansträngd och vi har nästan tomt med pengar i kassan. Därför vill vi be er alla att göra vad ni kan för att stärka församlingens likviditet" skriver Piensoho i brevet, som tidningen Dagen var först med att rapportera om.

Förlust på sju miljoner kronor

Församlingen, som med sina cirka 4 500 medlemmar är Sverigtes största frikyrka, gick under fjolåret med en förlust på sju miljoner kronor. Den var väntad på grund av satsningar som församlingen gjort under pandemin. Nu har den förlusten gjort sig kännbar.

Enligt uppgifter i Dagen kommer ingen i personalen att bli uppsagd, men sex personer kommer att få sin arbetstid sänkt. Totalt innebär det att man skär 20 procent av heltidstjänsterna till 14,4 tjänster.

Inflation och ökade elkostnader

Främsta orsaken till krisen anses inflationen och ökade elkostnader vara. Inflation och valutaförsvagning har också gjort att kostnaderna för utlandsmissionen ökat kraftigt.

Under pandemin ökade gåvorna till församlingen, som mest till drygt 16,5 miljoner kronor. Men förra året sjönk gåvorna till 13,5 miljoner. I år givandet i linje med förra året.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.