Kongo Kinshasa rustar sig mot ebolaepidemin

Flera afrikanska länder är hårt drabbade av ebolaepidemin. Baudouin Makuma, som arbetar med hälsovårdsprojekt i Kongo Kinshasa, menar att utbildning är mycket viktigt för att förhindra spridningar av livshotande sjukdomar.

Nätverket Tankesmedjan 60 plus bjöd i fredags in till ett seminarium om effektivt bistånd i en livshotande verklighet. Fokus låg på ebolabekämpningen i Väst- och Centralafrika samt förebyggande hälsovård. Det informerades även om MAF (Mission Aviation Fellowship), som med mindre flygplan utför transporter av hälsovårdspersonal och mediciner i svåråtkomliga områden. 

En av föreläsarna var doktor Baudouin Makuma, som arbetar för Världsbanken med uppföljningar av hälsovårdsprojekt i Kongo Kinshasa. Makuma är på besök i Sverige, inbjuden av Equmeniakyrkan för att som samordnare i ett nätverk av kyrkor i Kongo, samtala med ansvariga i Sverige om hälsovårdsarbetet. På seminariet berättade han om landets förebyggande insatser när det gäller just hälsovård.

— Landet är indelat i 515 hälsozoner, i varje zon ska det finnas minst ett sjukhus, där alla ska få chans till vård för olika sjukdomar, förklarade Baudouin Makuma.

 Sedan i mars i år pågår det ett utbrott av ebolafeber i Västafrika. Även Kongo Kinshasa har drabbats av flera fall.

Baudouin Makuma berättade om hur sjukdomen spred sig i landet sedan en jägare kom hem med en apa som hans gravida fru tillredde. När hon skulle föda med hjälp av kejsarsnitt smittades alla som närvarade under operationen.

— När man fick vetskap om att ebola hade brutit ut i Kongo Kinshasa tillsatte landet en kommitté för att bekämpa sjukdomen. Man har tagit hand om de sjukfall som har uppstått och satt folk i karantän, berättade han.

Hittills har 70 fall av ebola upptäckts i landet, varav 42 har lett till dödsfall.

— Nu ser det ut att vara under kontroll, inga fall har upptäckts de senaste veckorna, sade Baudouin Makuma.

Han menar att en anledning till epidemin är okunskap hos befolkningen i de drabbade områdena.

— Det är viktigt med förebyggande hälsovårdsarbete och utbildning just eftersom man då kan lära sig att undvika att drabbas av sjukdomar, säger han.

 Tankesmedjan 60 plus, som höll i arrangemanget, är ett nätverk för seniorer som träffas för att dela praktisk och teoretisk kompetens och erfarenhet. En av dem som anordnade fredagens seminarium var Agneta Lillqvist Bennstam. Hon är läkare och har arbetat i Kongo Kinshasa i många år, bland annat för det tidigare Baptistsamfundet. Hon tycker att det är viktigt att informera om situationen i de drabbade områdena och även om hur länderna själva arbetar förebyggande.

— Jag tror att vi i västvärlden har mycket att lära av det biståndsarbete som bedrivs i afrikanska länder för att vi ska kunna utveckla vårt bistånd. Det är ju de som har kunskapen om hur situationen ser ut och vad som behöver göras. Vi behöver lyssna mer på dem innan beslut tas, menar Agneta Lillqvist Bennstam.

 

Louise Frilund

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.