Kongo Kinshasa in på dystra ”topplistan”

Kongo-Kinshasa finns nu med på Open doors lista över länder där förtrycket mot kristna är hårt. Det gäller främst landets östra delar. Bilden är dock från huvudstaden Kinshasa. Foto: Most

Nu finns Kongo-Kinshasa med på listan över länder där kristna förtrycks.

En milis bränner kyrkor och mördar kristna i de östra delarna av landet.

I många länder där Equmeniakyrkan har arbete hotas religionsfriheten.

Equmeniakyrkan har arbete i flera länder som finns med på Open Doors lista. Gerard Willemsen, som är ansvarig för samfundets internationella arbete, bekräftar att man i många länder ser fler och fler inskränkningar av religionsfriheten. Det gäller till exempel i de före detta sovjetrepublikerna i Centralasien och Kaukasus, där kristna utgör en liten minoritet. Även om dessa länder har muslimska majoritetsbefolkningar är det i en del av dem inte islamism som är orsak till förtrycket.

— Där kan kristna sedan många år inte samlas fritt. Det beror på att det är auktoritära regimer, som vill att samhället ska vara sekulärt muslimskt, säger han.

I Indien har läget blivit stadigt sämre i takt med att hindunationalismen vunnit mark. Eftersom Indien är ett mycket stort land har förtrycket varit tydligast i vissa delstater. Men nu blir det svårare för kristna i fler regioner där pastorer och vanliga kristna kan frysas ut och misshandlas.

— Det blir hårdare kontroll och svårare att förmedla pengar från utlandet, säger han.

Samma utveckling sker i Kina, där både den officiellt erkända kyrkan och de så kallade husförsamlingarna får allt snävare utrymme för att utöva sin tro.

— I vissa delar av Kina så tar man ner kors från kyrkor och man har svårt att få tillstånd för gudstjänster, säger han.

Kongo-Kinshasa är med som nytt land på listan, på plats 40. I de östra, svårt våldsdrabbade områdena av landet, härjar nu en milis med islamistiska kopplingar. Den anklagas för att bränna ner kyrkor och mörda kristna.

— Det är mycket bekymmersamt. Men det påverkar inte direkt vårt samarbete i landet idag eftersom vi inte finns i de östra delarna, säger Gerard Willemsen.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice