Klockorna klämtar för Sveriges konvertiter

Kyrkklockorna klämtar.

Under hashtaggen #låtklockornaringa samlas nu kyrkor över landet i gemensam klockringning för ensamkommande och konvertiter som utvisas eller riskerar utvisning.

Förra veckan skulle söndagsskolläraren Abbas, 20, skickas från Sverige till Afghanistans huvudstad Kabul, men fick i sista stund beskedet att utvisningen uteblev - på grund av ovilja från flygplatsen i Kabul att ta emot honom och de andra ensamkommande afghanerna som väntade på utvisning.

Därefter skulle han lämna förvaret i Märsta för sitt tidigare i Årstorp. Men efter att vännerna i Linköpings Missionskyrka påtalat att det vore bättre för både honom och för hanterandet av skattepengar att han skulle få stanna kvar i Märsta nu, gav Migrationsverket med sig.

– Det är närmare till Linköping också, så han har haft besök där varje dag nu sedan dess, menar pastor Maria Linder.

Att han ska utvisas står fortfarande fast, men på grund av ledigheter i både Sverige och Afghanistan, där den muslimska fastan Ramadan just nu också påverkar mycket, har han blivit kvar på svensk mark. Igår tisdag, var ett nytt plan för utvisningar planerat. Abbas var reserv på det planet, men blev aldrig aktuell.

Hoppet om att de överklaganden av utvisningsbeslutet som processas ska ändra förutsättningarna består tills vidare för Abbas, Maria Linder och hela kyrkan.

För att det inte bara ska vara de som driver kampen för de ensamkommande och Abbas, som blivit lite av en symbol för de hundratals unga som lider samma kval som han just nu, har Missionskyrkan i Linköping anslutit till det löst sammansatta #låtklockornaringa.

De är inte ensamma. Flera kyrkor över landet har aviserat sin uppslutning.

Markeringen med ringande kyrkklockor har använts vid ett flertal extraordinära tillfällen, bland annat i Jönköping under en demonstration av högerextremisterna i Nordisk Motståndsrörelse.

Gruppen ”Kyrkorna Tillsammans i Jönköping” menar att det nu är dags för klockorna att ringa i staden av mindre trevliga anledningar igen. Så här skriver de på Facebook:

”Många av våra församlingar har mött unga från Afghanistan de senaste åren...Många av dessa hotas av utvisning och deportation på orättfärdiga grunder. Därför har Jönköpings kristna samarbetsråd beslutat att stödja initiativet #låtkyrkklockornaringa – Det innebär att kyrkor runt om i vår stad kommer ringa i sina klockor för att kalla våra församlingar till bön tisdagar kl 12.00 för de som riskerar att skickas tillbaka till Afghanistan och för de som har makten att ändra på det. Välkommen med att be i våra kyrkor!”

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne