Nyhet 1

Klimatklubben om Black Friday: ”Det finns meningsfullare livsinnehåll än shopping”

På fredag uppmärksammas En köpfri dag (Buy Nothing Day) som en reaktion mot Black Friday, en kampanj med kraftiga prissänkningar i affärer världen över.

"En köpfri dag" handlar om att ifrågasätta den rådande konsumtionskulturen och visa vilka negativa konsekvenser den har för miljö och människor.

Maria Soxbo har nyligen tillsammans med vännerna Emma Sundh och Johanna Nilsson startat Klimatklubben.se, ett nätverk för att konkretisera frågor om hållbarhet. Mycket av klimatarbetet handlar om att minska och förändra konsumtionsvanor.

– Jag förstår att Black Friday är viktig för företagen för att få igång julförsäljningen, men det har blivit helt orimligt. Vi konsumerar alltför mycket saker vi inte behöver, och Black Friday triggar ett impulsivt köpbeteende. Vi slår till utan eftertanke bara för att priset är lägre just då, säger Maria Soxbo.

Hon menar att den köpfria dagen är ett bra tillfälle att bryta ett negativt mönster och i stället fundera på vad annat livet kan innehålla.

– Jag tror inte att vi mår bra av att konsumera så mycket som vi gör i dag. Det finns meningsfullare livsinnehåll: träning, tid med familjen, hobbyer.

– I Sverige ser vi oss som föregångare i klimatfrågor, och anser att andra länder ska skärpa sig. Men även om vi blivit bättre på hemmaplan fortsätter vi skapa utsläpp utomlands. Enligt en ny beräkning från Kungliga Tekniska Högskolan, Statistiska Centralbyrån och Chalmers sker hela 65 procent av svenskarnas konsumtionsrelaterade utsläpp utomlands. Och 80 procent av alla utsläpp av skadliga kemikalier som är kopplade till svensk konsumtion sker utomlands. Utsläppen uppstår främst av produktion och transport.

– Vi har vant oss att tänka att vi gör vår andel för miljön om vi lämnar in grejer till loppis. Men väldigt mycket av det vi skänker är av så dålig kvalitet att det saknar ett andrahandsvärde. Det är inte själva dumpandet på loppis som är en insats för klimatet, utan att ersätta nyköp med loppisköp eller annan cirkulär konsumtion.

Eftersom Black Friday är startskott för julhandeln, anser Soxbo att det är just nu vi behöver stanna upp om vi vill ha en mera klimatvänlig jul i år.

– Prata ihop dig med dem du ska fira jul med. Kanske ni kan bestämma att var och en köper en julklapp bara åt en person, eller att vuxna inte behöver få gåvor eftersom vi oftast redan har allt vi behöver.

– Det kan vara jobbigt att lyfta frågan, men om vi väntar med diskussionen kommer vi bara att få ont om tid och falla in i gamla konsumtionsmönster.

Vad är de största problemet med julhandeln?

– Att mängden konsumtion ökar varje år. I år beräknas det att svenskars konsumtion i december ska uppgå till 79,7 miljarder, det är enormt. Vi tror att julen måste innebära ett enormt paketberg under granen. Men i stället kan den ju innebära tid med familjen, att äta och ha det mysigt tillsammans. 

Julen är också förknippad med mycket stress. 

– Man ska hinna köpa presenter, slå in dem, baka, städa. Om vi bestämmer oss för att till exempel bara köpa en enda julklapp så blir ju stressen väldigt mycket mindre. Det är inte fy skam att få mer tid, säger Soxbo.

Blir det inte en tråkig jul utan julklappar?

– Inte om man medvetet byter ut julklapparna mot något positivt, som till exempel tid tillsammans. Kanske man i stället för att ge bort en sak kan bestämma att ha en middagsklubb i vardagen, ett kravlöst sätt att umgås mera.

 

Klimatklubben

  • Skapades i oktober av Maria Soxbo, Emma Sundh och Johanna Nilsson, tre influencers med hållbarhet som hjärtefråga.
  • Består av Facebook-gruppen Klimatklubben (drygt 9000 medlemmar) och instagramkontot Klimatklubben.se (19000 följare). I dessa forum diskuterar medlemmarna konkreta sätt att jobba för klimatet.

 

 

 

Taggar:

Klimatet
1 Kommentarer
Thomas Kärrlander
Bra initiativ! Något som det sällan talas om är kvalitén och livslängden på de varor som säljs. Nu har det gått nästan två decennier på det hät årtusendet och kvalitén på de mesta som säljs är lika urusel eller värre än någonsin. Hårdragit skulle man kunna ställa en sopcontainer utanför varje lågprisbutik så att kunderna kunde slänga varorna direkt efter de köpt dem, då skulle de dessutom slippa besväret och forcera näst intill ogenomträngliga lager av formgjuten plast. Det kommer ju hela tiden ny detaljstyrning av våra liv, så varför inte lagstadga om minsta livslängd för alla kapitalvaror, typ 20 år för datorer/operativsystem, 40 år för fordon, 150 år för bostäder, osv.