Klimatkamp med hjälp av kultur och musik

Leif Romell, Aina Stenberg, Margareta Björn, Sven Apelmo och Ingvar Stenberg är några i gruppen som ansvarar för kultur och miljösamlingarna i Majornakyrkan i vår. Foto: christina larsson

I Majornakyrkan i Göteborg finns ett stort engagemang för att få upp klimatfrågorna på dagordningen. Under våren hålls bland annat fyra samlingar under temat Jordens sång – vårt ansvar.

Majornakyrkan ligger på Chapmanstorg, omgiven av stora hyreshus, bibliotek och föreningslokaler. Kontaktnätet med olika organisationer och det sociala engagemanget har varit en självklarhet under många år. Kyrkans lokaler används också ofta av andra föreningar.

Under lång tid har klimatfrågorna funnits högt på ­agenda, även om pandemin lagt hinder i vägen för att samlas ­fysiskt kring temat. Men det finns en längtan i församlingen att bli drivande och intressanta även när det gäller dessa frågor.

– Tanken på att göra en satsning för klimatet fanns redan på församlingsstyrelsens bord när Equmeniakyrkans kyrkokonferens beslutade att utlysa ett ­klimatnödläge. Nu när vi kan träffas igen så ville vi anordna temakvällar som på olika sätt tar upp ämnet. Under våren blir det tre samlingar och vi planerar för en fortsättning, berättar pastor Leif Romell.

Den första samlingen hade temat Förundran. Sten Källman, musiker som ägnat hela sitt ­professionella yrkesliv till gräns­överskridande musik, medverkade tillsammans med Majorna­kyrkans egen damkör. Ingvar Stenberg, tidigare pastor i församlingen, öppnade för tankar och samtal omkring temat.

Det är inte en tillfällighet att Majornakyrkan vill aktualisera det här viktiga ämnet utan snarare ett uttryck för den profil som församlingen har där dia­koni och frågor om demokrati, jämställdhet och fredsfrågor är bärande och hör ihop med klimatfrågan, säger han.

Sven Apelmo, som varit ­musikledare i Majornakyrkan under många år, har en viktig roll i de program som nu anordnas.

– Mer kultur och mer musik. Det tror jag är en väg att göra kyrkan mer intressant och trovärdig. Att vi nu aktualiserar klimatet är bara en fortsättning på det vi arbetat med under många år, säger han.

Temat för vårens samlingar omkring klimatet i Majornakyrkan har temat Jordens sång – vårt ansvar. Den första samlingen handlade om förundran över det livsviktiga vattnet och dess kretslopp. Ingvar Stenberg öppnade för samtal kring temat genom texter och bilder om det livsviktiga vattnet som är en förutsättning för liv.

Margareta Björn, som har arbetat som diakon i församlingen och som nu är engagerad i mycket det som händer i kyrkan, upplever att det kan vara svårt att ta sig an ett så stort ämne som klimatet.

– Var börjar man? För oss är de här temakvällarna ett sätt att öppna upp för samtal om vad vi kan göra som enskilda, som kyrka och tillsammans med andra. Vi har tidigare arbetat med Svenska kyrkans miljödiplomering. De temakvällar vi nu gör är egentligen ett uttryck för intresset för klimatet i vid bemärkelse som redan finns i vår kyrka.

Framöver kommer klimatfrågorna att aktualiseras på olika sätt i församlingens verksamhet, bland annat den 26 mars i samband med Earth Hour. Även då kommer damkören att ha ett program och Margareta Björn läser texter utifrån temat. Den 23 april blir det en fotoutställning med Conny Nyléns bilder.

Christina Larsson

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Lars
Hej Klimatguden har kommit in i församlingar Du skall inga andra gudar hava

 

Till minne