Extinction Rebellion får Martin Luther King-priset

I september genomförde Extinction Rebellion en aktion i Stockholm med anledning av bränderna i Amazonas. Spektakulära aktioner ingår i rörelsens verktygslåda.
Paula Ritcher från svenska Extinction Rebellion gläds åt Martin Luther King-priset. ” Ett erkännande av vårt arbete”, säger hon. foto: Marcus Gustafsson

Klimataktivisterna vill genom icke-våldsmetoder förändra samhället, men anses av kritiker som anti-demokratiska.

Karin Wiborn, generalsekreterare för Sveriges kristna råd, ser det som ett viktigt val.

 

Årets pristagare är kanske den mest kontroversiella hittills. Extinction Rebellion är nämligen en rörelse som väcker känslor. I flera europeiska städer har klimataktivister blockerat trafikleder för att få gehör för kraven på omedelbara åtgärder för att undvika en klimatkatastrof. Det är sådant som väcker sympati hos somliga, men vrede hos andra.

I Sverige har rörelsen funnits i ett år och man har bland annat genomfört en hungerstrejk utanför riksdagshuset.

Det är en priskommitté med representanter från Equmeniakyrkan, Kristna Freds­rörelsen och Sveriges kristna råd som utsett årets vinnare.

— Vi ville lyfta klimatfrågan, säger Karin Wiborn, som är generalsekretare för Sveriges kristna råd.

I motiveringen sägs att: ”Världen behöver fler fredliga rörelser som ger möjlighet att kanalisera engagemang över klimatkrisen och världens orättvisor. Vår pristagare är en god förebild i gemenskapens styrka över individualismen.”

— Vi ville uppmärksamma en grupp i år, där människor går samman för att göra något tillsammans, säger hon.

Karin Wiborn är samtidigt medveten om att valet kan uppfattas som kontroversiellt, men kommittén ville utmana.

— Man kan ju undra över deras metoder, som inte alltid är så gulliga. Men även den amerikanska medborgarrättsrörelsen hade metoder som kunde uppfattas som anstötliga, säger hon.

Extinction Rebellion har inga officiella talespersoner, men en av aktivisterna är Paula Richter. Hon är glad och tacksam över Martin Luther King-priset.

— Det känns som ett erkännande av det arbete som rebeller lagt ner, säger hon.

Den decentraliserade rörelsen har inget medlemsregister, men det är åtminstone fler än tusen personer som är aktiva. En viktig del i rörelsens ideologi är att avstå från våldsamma aktioner.

— Martin Luther King och medborgarrättsrörelsen är viktig exempel på hur man kan påverka och driva fram en förändring som många inte trodde var möjlig genom fredligt icke-våld, säger Paula Richter.

Hon berättar att målet för rörelsen är att förändra systemet, inte att skuldbelägga enskilda individer. Till denna kamp välkomnar man alla, och hon ser gärna att fler troende engagerar sig.

— Vi vill gärna bredda och göra så att alla känner sig välkomna in i rörelsen. Det finns redan präster som är aktiva, säger hon.

Extinction Rebellion (förkortas XR) har tre huvudkrav som man för fram i sina protester. Det handlar om att regeringen ska informera och utlysa nödläge för klimatet, att regeringen ska agera genast och att det ska inrättas ett medborgarråd. 

Den sista punkten har väckt debatt. Enligt rörelsen ska ett antal vanliga medborgare genom lottning bilda detta råd, som ska vägleda regeringen i frågor som rör klimat och ekologisk hållbarhet. Tanken är att rådet ska kunna komma med radikalare lösningar än folkvalda politiker.

— Vi tänker att folket ska leda, och att folket har en större intelligens än de politiker som hela tiden måste tänka på att bli omvalda. Detta blir en förstärkning av demokratin, säger Paula Richter som är aktiv inom Extinction Rebellion.

Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet, är en av dem som ifrågasatt denna idé.
— Det är anti-demokratiskt. Men det ligger i tidens anda, i både vänster- och högerpopulism att man inte längre litar på de demokratiskt valda representanterna, säger hon till Sändaren.

Hon menar att det är en viktig princip att ha politiska företrädare som tillsätts och avsätts genom demokratiska val, inte att människor får makt över politiken genom slumpen.

— Det här är säkert engagerade människor inom Extinction Rebellion, men man löser inte problemen genom att avskaffa demokratin, säger hon.

 


Prismotiveringen:

”Världen behöver fler fredliga rörelser som ger möjlighet att kanalisera engagemang över klimatkrisen och världens orättvisor. Vår pristagare är en god förebild i gemenskapens styrka över individualismen. Extinction Rebellion är ett nätverk som endast funnits i ett år men som redan engagerat såväl unga som gamla för klimatet genom en mångfald av ickevåldsmetoder. Genom kreativ civil olydnad och välplanerade aktioner visar de att vi måste sluta släcka bränder och istället ändra våra klimatfarliga system. Extinction Rebellion är en global klimatrörelse i Martin Luther Kings anda.”

 

 

Fakta: Extinction Rebellion

Internationell rörelse som grundades i London 2018. Syftet är att genom manifestationer och aktioner av civil olydnad ”minska risken för samhällelig och ekologisk kollaps”.

Den engelske medgrundaren Roger Hallam har stundtals varit i blåsväder för kontroversiella uttalanden. I en intervju med en tysk tidning framstod det som att han relativiserade Förintelsen. Den tyska delen av rörelsen reagerade med avsky, och meddelande att Hallam inte längre var välkommen till Tyskland. Hallam har sedan bett om ursäkt för sitt uttalande.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice