Nyhet

Klar majoritet för Susanne Rappman som ny biskop

Susanne Rappmann valdes till ny biskop i Göteborgs stift enligt det preliminära resultatet. Hon fick 68,8 procent av rösterna.

Svenska Kyrkan i Göteborgs stift har fått en ny biskop electa i Susanne Rappman som därmed blir stiftets första kvinna på den stolen. 1 252 röstberättigade hade samlats på 17 platser för att rösta i dag, onsdag, om vem av de två kandidaterna som ska bli ny biskop efter Per Eckerdal.

Teologie doktor Susanne Rappmann är kyrkoherde i Mölndals pastorat och kontraktsprost. Erik Johansson är präst och internationell missionssekreterare i EFS, Uppsala.

Eftersom ingen av de sju ursprungliga kandidaterna fick mer än 50 procent av rösterna den 18 oktober gick biskopsvalet till en andra och avgörande valomgång i dag.

Och i dag stod alltså valet mellan de två kandidater som fick flest röster i första valomgången, Susanne Rappmann som fick 36,9 procent av rösterna och Erik Johansson som fick 21 procent av rösterna. Biskop Per Eckerdal går i pension i slutet av februari 2018. Den 4 mars 2018 vigs Göteborgs stifts nya biskop.

Vid vigningsmässan den 4 mars 2018 får Susanne Rappmann byta prästakjortans svarta färg mot en rosa med biskopskors.

  
  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar