Kjell-Arne Ottosson, KD: Avtalet både sött och salt

Starkare skydd för asyl­sökande konvertiter, och kyrkliga bistånds­organisationer som får mer pengar.

Kristdemokraten Kjell-­Arne Ottosson ser stora fördelar med den nya ­politiken.

Kjell-Arne Ottosson, som är riksdagsledamot för Kristdemokraterna och en profil inom Equmeniakyrkan, såg det som en historisk dag när den nya regeringen röstades fram i riksdagen.

– Nu har vi möjlighet att ta tag i de stora bekymmer som finns i Sverige, som den tidigare regeringen inte lyckades att lösa, säger han till Sändaren.

Omdebatterat avtal

Det avtal som ligger till grund för samarbetet mellan de fyra partierna har blivit mycket omdebatterat, och frågor har ställts om vilket parti som fått mest genomslag. Kjell-Arne Ottosson menar att KD haft stor påverkan på avtalet, det gäller speciellt inom avsnittet som handlar om vården. Där ska det bland annat tillsättas en utredning om staten ska överta ansvaret regionerna för vården, något som partiet länge krävt.

Nådde inte ända fram

Men vad det gäller biståndet så säger han att KD inte nådde ända fram. Där blir det en sänkning, enligt Kjell-Arne Ottosson till omkring 0,9 procent av bruttonationalinkomsten.

– Så det blir inte den enorma slakten som vissa talat om. Dessutom kommer våra kyrkliga organisationer få en större del av biståndsmedlen. Är det några organisationer som är duktiga på bistånd så är det våra, som når fram utan korruption, säger han.

Hur ser du på kritiken om ­sänkningen?

– Tyvärr är det ju inte Kristdemokraternas principprogram som läggs fram, eftersom vi inte har 51 procent av rösterna. Vi når inte ända fram, men ser samtidigt att våra kyrkliga organisationer får en tydligare roll, säger han.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson kommenterade avtalet med att det innehåller både ”sött och salt”. Kjell-Arne Ottosson använder samma fras om Tidöavtalets skrivningar om asylfrågor.

– Men det är tydligt i avtalet att asylrätten och de internationella konventionerna gäller. De står som portalparagrafer, säger han.

KD har tryckt på för att konvertiters rättigheter ska tas tillvara på ett bättre sätt. Kjell-Arne Ottosson menar att så nu kommer att bli fallet.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne