Killarna lämnar kyrkan i gymnasiet

Hanna Wahlström, Louise Sandberg, Annie Axelsson och Ally Kenny är några av de ungdomspastorer som oroas över att kyrkan tappar unga. Foto: Robert Tjernberg

Stöd från äldre är ett skriande behov, menar ungdomspastorerna. De ser också en tydlig trend där killarna försvinner ut ut kyrkan i gymnasieåldern.

Nästa generations pastorer hittas kanske bland dagens ungdomspastorer.
Det är också dem som kommer få ta över arbetet med att hantera den svaga generationsväxlingen.

Under Alliansmissionens vintermöte i Jönköping fanns ett tjugotal ungdomspastorer från olika delar av landet på plats.
Sändaren mötte fyra av dem i ett samtal om deras utmaningar.

Utmaning få unga att stanna i kyrkan

Hanna Wahlström, Louise Sandberg, Annie Axelsson och Ally Kenny är samtliga födda runt millenniumskiftet och hör till de som kommer få jobba med resultatet av det samfunden gör idag.
- Den största utmaningen jag märker av är att ungdomsmötet börjar konkurreras ut av innebandyträningar och olika online gemenskaper när klivet skall tas från högstadiet till gymnasiet, säger Hanna och får medhåll från kollegan Louise som menar att en tendens som både är en nyckel och utmaning hos målgruppen är att de är väldigt kollektiva.
 

Hon utvecklar:
– Om några börjar komma så kan det gå ganska fort. Helt plötsligt är Kyrkan full på fredagarna, men det är likadant åt andra hållet. Börjar några droppa av, så kan snabbt nästan alla försvinna lika fort.

Församlingens äldre måste delta

Annie Axelsson menar att det också är viktigt att det ges rätt verktyg från församlingens äldre att möta upp de varierande behoven som finns.

– Det funkar liksom inte att köra tonårsalphan för en 17,18 åring som vuxit upp i församlingen. Hen har helt andra frågor och behov av fördjupning än vad en 15 åring som kommer utifrån har. Vi behöver fler än ungdomar i arbetet med den äldre ungdomsgruppen.

-Ja, sen behöver vi få stöd i att skapa bättre bryggor och övergångar så att förkunnelsen, lovsången och bönen kan bli en mer integrerad del av verksamheten. Jag har i alla fall upplevt en utmaning i att hålla ihop allt när målgruppen är så varierad både i ålder och intresse för den kristna tron, oavsett om de är uppväxta i församlingen eller kommer utifrån, säger inflikar Ally Kenny.

Killar försvinner i större utsträckning

Kan den här spänningen mellan aktivitetsdriven verksamhet och mer socialt och andlig inriktad andakt där ungdomarna delar tro och delar liv, skilja sig mellan tjejer och killar?

- Nja, både tjejer och killar gillar det aktivitetsdrivna när de går i högstadiet, men det är sen i gymnasiet som det händer någonting och killarna försvinner. Det är ju bara att du ser dig om här. Vi är drygt 20 stycken ungdomspastorer på plats varav enbart 4 av dem är killar, konstaterar de.

Text: P-O Flodström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice