Katoliker rasar efter striptease-bikt

Den högt uppsatte franske kardinalen Jean-Pierre Ricard är en av de senaste i raden av katolska präster som ertappats med att ha ­begått sexuella övergrepp. Foto: Andrew Medichini/AP

UTBLICK PARIS  Det är inte slut på eländet med sexuella övergrepp inom den katolska kyrkan i Frankrike. Nyligen avslöjades att en biskop ska ha tvingat manliga medlemmar till striptease-bikt. Sändarens Pariskorrenspondent Johan Tollgerdt förstår sina katolska vänners upprördhet efter alla avslöjanden.

Mina katolska bekanta är upprörda. Egentligen borde jag använda hårdare ord än så. För de svär, vilket är ovanligt för franska katoliker.

Men jag förstår deras ilska, då de undrar om de sexuella övergreppen i kyrkans sfär aldrig ska ta slut? Elva nya gärningsmän har nämligen avslöjats på kort tid.

Förra året stormade det ­ordentligt när den så kallade Sauvé-­­­ rapporten släppts. Den ­visade att uppåt 330 000 minderåriga, främst pojkar, utsatts för sexuella övergrepp av katolska präster och lekmän mellan åren 1950 och 2020.

En fråga som: Har inte kyrkans hierarki lärt sig något av sina ­tidigare misstag?, har blivit vanlig denna höst.

Välkända namn i Frankrike

Biskop Michel Santier och kardinal Jean-Pierre Ricard är okända namn för svenskar. Men i Frankrike är de välkända.

”Nej. Inte dom också! De är ju hur älskade som helst. Vem kunde misstänka dem för så allvarliga brott?”, suckade en bekant för en tid sedan.

Michel Santier är sedan några veckor anklagad för att ha tvingat manliga församlingsmedlemmar mellan 18 och 30 år till striptease-bikt. Det vill säga att varje gång mannen erkänt en synd under bikten, skulle han ta av ett klädesplagg. Det ska ha fortsatt ända tills han stod där i bara mässingen – och det i kyrkans lokaler. Något som veckotidningen Famille Chrétienne (Den Kristna Familjen) varit först med att avslöja. På sociala medier i USA har affären fått namnet ­Ecclesial Horror Story.

Nu har ärendet gått till domstol och undersökningsdomarna kommer säkert fråga om männen tvingats till sex, i och med att biskopen anklagas för grova sexuella förbrytelser.

Tagit paus från ämbetet

Michel Santier har erkänt och tagit en paus från sitt ämbete.

Kyrkan ska ha känt till hans övergrepp under en längre tid. Ändå har inget gjorts åt saken.

Varför vågar kyrkan inte göra upp med prästerna, men törs hålla övergreppen hemliga? Opinionens reaktioner har ju visat sig bli våldsamma!

Under det nyligen avslutade årliga Biskopsmötet i sydfranska Lourdes lovade biskop Eric de Moulins-Beaufort visserligen att ta i med krafttag mot övergreppen.

Men det är inte första gången löftet ges. Enligt icke religiösa sajten Slate kräver fler och fler troende att hela biskopsämbetet avgår.

Förgripit sig på 14-årig flicka

Som om nyheten om striptease-bikten inte var nog, gick kardinal Ricard senare ut och bekände att han förgripit sig på en 14-årig flicka. Det ska ha skett för över 35 år sedan. Även han är mycket omtyckt. Offret, i dag 49 år gammal, krävde i en intervju med statliga radiokanalen France Inter att kardinalen fråntas sin titel.

I katolska tidningen La Croix (Korset) undrar man om ribban är nådd i och med höstens elva skandaler?

”Nu ska väl eländet äntligen börja ta slut”, går det att läsa.

När kända Anne Soupa häromåret ansökte om att bli den katolska kyrkans första kvinnliga ­biskop sa hon klokt till mig att ingenting varar för evigt.

Det är sant att historien förändras ideligen. Hoppas bara den vänder mot ljusare tider och att det snabbt blir slut på övergreppen.

Johan Tollgerdt

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice