Katastrofläge för indisk systerkyrka

I Indien skördar nu coronapandemin tusentals dödsoffer varje dag.

Hindustani Covenant Church har förlorat flera pastorer på kort tid.

Nu stöttar Equmeniakyrkan den drabbade systerkyrkan.

I Indien utspelar sig nu fruktansvärda scener då många av landets sjukhus pressas till bristningsgränsen av anstormningen av coronasjuka.

Krematorierna i vissa städer har inte längre kapacitet att ta hand om alla avlidna utan tvingas ordna likbål utomhus.

Enligt officiell statistik dör fler än 3 000 personer varje dag av viruset, men bedömare menar att det verkliga antalet offer kan vara mångdubbelt högre eftersom rapporteringen är bristfällig.

Delstaten Maharashtra är ett av de hårdast drabbade områdena, och det är också där som systerkyrkan Hindustani Covenant Church har sin bas.

Kyrkan har på kort tid förlorat flera pastorer, några har avlidit av andra orsaker men coronaviruset har tagit flest liv.

Det är till exempel två av ledamöterna i kyrkans styrelse som har avlidit.

Stefan Emilsson är Equmeniakyrkans internationella samordnare för Asien och han har kontakt med HCC:s ledare Steven David. Från Indien kommer vittnesmål om att läget är katastrofalt.

– Steven berättade att de kunde köra någon till sjukhuset som ändå verkade vara i ganska bra form. Men en halvtimme senare var han död, säger Stefan.

Trots att kyrkan är så hårt drabbad vill man hjälpa hela samhället. Det ena av samfundets sjukhus görs om för att vårda covidsjuka patienter.

– I Indien finns något av den mest avancerade sjukvården i världen, men den är inte tillgänglig för flertalet. Den nationella vården är underbemannad, säger Stefan.

De efterlevande till de avlidna pastorerna drabbas inte bara av sorgen. Många familjer bor i pastorsbostäder som de nu tvingas att lämna och eftersom mannen också var den självklara brödvinnaren kanske de står utan inkomst.

Equmeniakyrkan har därför bidragit med 100 000 kronor till kyrkan.

– Vi har bett dem att sätta upp en fond för att täcka behoven för deras anställda. Men vi vill också bidra till sjukhuset för corona-sjuka, säger Stefan.

HCC måste också satsa på att utbilda fler pastorer som kan ersätta dem som har avlidit. Men det är fler utmaningar som väntar efter pandemin.

– De säger att de också har förlorat kontakten med många ungdomar eftersom kyrkorna har varit stängda så länge, säger Stefan Emilsson.

Han har också haft kontakt med ett projekt som drivs av Metodistkyrkan i östra Indien, Theodori Rural Development Project.

De arbetar i byar som ligger i gränstrakterna till Bangladesh. Precis som i övriga Indien har skolorna varit stängda under lång tid, vilket har fått stora konsekvenser.

De som är fattiga har inte möjlighet att följa undervisningen på distans.

– En av vår andra partner säger att i byarna är det jätteproblem för ungdomarna har inget att göra, tjejerna gifts bort eller blir gravida, säger Stefan Emilsson.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice