Nyhet

Kabila ställer inte upp — stödjer ex-minister

Den kongolesiske presidenten Joseph Kabila kommer inte att ställa upp för omval i december. Den styrande koalitionen nominerar i stället den tidigare inrikesministern Emmanuel Ramazani Shadary, som står på EU:s sanktionslista, till presidentkandidat.

Kongo-Kinshasa väntade med spänning inför Joseph Kabilas besked om en eventuell presidentkandidatur. Senast klockan halv sex på onsdagseftermiddagen, svensk tid, ska alla kandidater ha registrerat sig inför det kommande valet.

Frågan var om Kabila skulle avisera en tredje kandidatur — i strid med grundlagen — eller om han skulle stå tillbaka och i stället uttala sitt stöd för en tilltänkt efterträdare.

Presidentens styrande koalition nominerar den tidigare inrikesministern Emmanuel Ramazani Shadary som presidentkandidat, meddelar en talesperson för regeringen under eftermiddagen.

Joseph Kabilas mandatperiod gick ut i slutet av 2016, men han har klamrat sig fast vid makten. Efter interna oroligheter och tryck från omvärlden har ett nytt val utlysts till 23 december.

Kongo-Kinshasas konstitution förbjuder att en president sitter längre än två mandatperioder. Kabila har haft makten sedan 2001, men valdes första gången 2006.

TT-AFP-Reuters

 

 

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar