Jubel i kyrkan – men ansvarskänslan ­ fortsatt stor

Statsminister Magdalena Andersson (S) besked i förra veckan om att coronarestriktionerna upphör i dag onsdag, togs emot med lättnad och glädje i Sveriges kyrkor. Foto: Marko Säävälä

Alla restriktioner som begränsat livet under pandemin slopas den 9 februari.

Det beskedet hälsas med glädje inom kyrkan. Sam­tidigt kommer vissa frivilliga försiktighetsåtgärder antagligen att finnas kvar.

Sverige följer nu många andra länder och slopar de restriktioner som varit på plats för att begränsa smittspridningen. Den 9 februari tas bland annat krav på deltagartak och andra deltagarbegränsningar, till exempel krav på avstånd mellan sällskap och storlek på sällskap bort, liksom möjligheten till användning av vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. För gudstjänster och mässor finns då inte längre något deltagartak eller kvadratmeterbegränsningar. Det råder inte heller längre avrådan från att delta i till exempel läger och cuper.

– Det börjar bli dags att öppna upp Sverige, sa statsminister Magdalena Andersson under pressträffen.

Fortsatt gäller rekommendationer att undvika kontakt med andra människor om man har symptom som liknar covid-19. Den som är ovaccinerad rekommenderas också att vara särskilt försiktig med stora folksamlingar.

Sofia Camnerin, generalsekretare för Sveriges kristna råd, vet att många inom kyrkan hälsar beskedet med glädje. Kyrkliga företrädare ser fram emot att återgå till en mer normal tillvaro, även om Sofia Camnerin tror att omställningen sker med viss försiktighet.

— Det finns en stor ansvarskänsla i kyrkorna. Församlingarna kan möta många sköra personer och det är viktigt även i fortsättningen att tänka till som arrangör, säger hon.

Det har varit en krävande tid för många i det svenska samhället. Sofia Camnerin pekar på att kyrkorna fått kämpa för att tillhandahålla det som är en grundläggande rätt; att få utöva sin religion.

— Detta är något som är centralt för många människor, och det är kanske speciellt viktigt under en tid som pandemin, säger hon.

För Daniel Wramhult, som är föreståndare i Immanuelskyrkan i Jönköping, är det en lättnad att restriktionerna avskaffas.

– Det är väldigt skönt att vi går in i en annan tid, säger han.

Samtidigt påminner han om att smittspridningen fortfarande är stor i samhället. Församlingen har ännu inte beslutat hur man agerar efter den 9 februari, men Daniel Wramhult tror inte att alla rutiner avskaffas genast.

– Man får vara klok och vis när man arrangerar samlingar. Vi kommer fortsätta att uppmuntra att vara hemma när man har symptom, säger han.

Han menar att det som slitit hårdast på ledare och ansvariga är att nya besked och restriktioner ständigt krävt omplanering av verksamheten.

– Det har varit jobbigt att se mycket av den fina verksamheten sättas på paus, och till viss del slås i spillror. Samtidigt har vi startat annat som vi kanske inte gjort annars. Så pandemin har både stjälpt och hjälpt, om man bara ser till verksamheten, säger han.

För frilansande körledaren ­Carin Åkesson innebär de slopade restriktionerna också en lättnad. Viss körverksamhet har kunnat bedrivas under vissa delar av pandemin, men det har varit en kamp.

– För många körsångare har det varit ensamt. Kören är för många en av de viktigaste sakerna som sker under veckan, säger hon.

Hon ser speciellt fram emot storsatsningen Musikfesten i Immanuelskyrkan i Stockholm i slutet av maj, som arrangeras av Equmeniakyrkans sångarförbund.

– Nu är det ett jättesug. Människor ringer till mig och säger att nu måste vi köra i gång. Jag har hittat på ett nytt ord under pandemin för det, man är ”sjungrig”, säger hon.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne