Jonas Eveborn: Vi ­behöver ett nytt hem

”Nu är vi hyresgäster och kan inte ha retreater, möten och gudstjänster i den omfattning vi ser behov av”, säger Jonas Everborn, föreståndare för ­kommuniteten. foto: Zandra Erikshed Foto: Zandra Erikshed

För drygt ett år sedan meddelade Pingstförsamlingen i Linköping att man ville ta över det ordinarie gudstjänstlivet på Nya Slottet Bjärka-Säby.

Sedan dess har den ekumeniska kommunitetens medlemmar levt i exil när det gäller ett nav, men utforskar nu olika vägar om ett nytt hem i trakten av Bjärka-Säby.

Pingstförsamlingens besked skapade förstämning och upprördhet bland de omkring 200 medlemmarna som kommer från olika kyrkor och församlingar som regelbundet deltar i kommunitetens liv. Men även bland alla som deltagit i konferenser och andra samlingar på Bjärka Säby och uppskattat de olika traditioner och uttryck för andlighet som rymts där.

– Att Nya Slottet inte längre kan vara den självklara mötesplatsen har ruskat om fundamentet i vår gemenskap. Vi har fått jobba med frågan om vår identitet. Hur kan vi vara en gemenskap när det just nu inte finns en lika självklar plats där vår spiritualitet kan komma till fullödigt uttryck? frågar Jonas Eveborn, som är föreståndare för kommuniteten.

Fortsatt fira gudstjänst på flera olika platser

Sedan Pingstkyrkan tog över ­slottets gudstjänstliv har kommuniteten fortsatt fira gudstjänst enligt sin ordning på olika platser bland annat som hyresgäst på Nya Slottet en gång i månaden i samband med retreater. Det är alldeles för sällan, enligt Jonas Eveborn.

– Nu är vi hyresgäster och kan inte ha retreater, möten och gudstjänster i den omfattning vi ser behov av. Därför finns det en stark uppslutning inom kommuniteten om att söka ett nytt ”hem”, men också erbjuda flera mötesplatser i Norden.

Hyra eller säka mark för nybyggnation

Det har kommit många förslag på var ett sådant nav för det andliga livet skulle kunna förläggas. Förhoppningen är fortsatt att antingen hyra eller söka mark för nybyggnation i eller närheten av Bjärka-Säby.

En av anledningarna till att det blir just där är att så många i kommuniteten har valt att ­bosätta sig runt slottet för att kunna ta del av och bära det dagliga andaktslivet, men också att vi fortsatt kan ­samverka såväl med Nya Slottet som andra ­lokala aktörer såsom nu redan görs kring höstmötet inne i Linköping och påskfirandet på Vårdnäs stiftsgård.

– Det är den här gruppen som tillsammans med pingskyrkans husfolk har burit upp bönerna och gudstjänsterna vid kommunitetens arrangemang i slottet och är en stomme i det som är vår kommunitet. Kommuniteten består av människor från olika kyrkor i Norden. Det som är hjärtslagen i gemenskapen är de dagliga tidebönerna säger Jonas Eveborn.

Svårt att förstå beslutet

Det är en smärtsam tid som ligger bakom och många i kommuniteten har svårt att förstå det beslut som församlingsledningen i Pingstkyrkan kom fram till. Fortfarande finns en besvikelse över att kommuniteten och församlingens verksamheter inte fick fortsätta leva parallellt på Nya Slottet Bjärka-Säby.

– Vi kan förstå församlingens behov av ett omtag när det gäller Nya Slottet men många i vår gemenskap skulle önska att det kunde gjorts på ett vis där man kompletterar varandra. Men det som har växtkraft i kommunitetens kallelse och bidrag kommer finna ny jord att växa i.

Christina Larsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice