Jesu sista ord på korset gestaltas i nytt musikprojekt

Per Boqvist, Robert Eriksson och Åsa Molin har tillsammans arbetat fram de sju nya sångerna. Foto: Pressbild/Privat

Med utgångspunkt i Jesu sista ord på korset har trion Åsa Molin, Robert Eriksson och Per Boqvist arbetat fram en liturgi och sju nya sånger som kan användas under långfredagen. På just långfredagen framförs det hela för första gången.

När gudstjänsten inleds är sju ljus tända i kyrksalen. När den är slut lyser bara ett. Det är ett av de moment som finns med i liturgin kring den gudstjänst som tagits fram, med utgångspunkt i Jesus sista sju uttalanden på korset.

– Jag tror att vi som pastorer, teologer och liturger har ett ansvar för att tänka ut former där människor kan få vara i långfredagen tillsammans, där de bara kan få vara med de här bibeltexterna, menar teologen Åsa Molin.

Idén växte i London

Det var hon som kom upp med idén till det hela efter ett besök i London för många år sedan där en kyrka hade andakter under långfredagen, där allt var uppbyggt kring Jesu sju sista ord.

– Det gjorde starkt intryck på mig att få sitta tillsammans med andra personer och få höra de här orden tillsammans med musik, säger hon.

Idén växte sig starkare under några år och till slut tog hon kontakt med Robert Eriksson, författare, musiker och pastor i Betlehemskyrkan i Göteborg, samt kompositören Per Boqvist.

– Påskdagen är ofta lätt att smycka musikaliskt, men långfredagen är inte lika enkel. Vi hoppas att det här ska bli en resurs och hjälp till församlingar som vill stanna kvar i den här fantastiska, men ändå sorgliga, berättelsen, säger Robert Eriksson.

Mynnat ut i liturgi

Nu har alltsammans mynnat ut i en liturgi, ett nothäfte och sju nyskrivna sånger som Robert Eriksson framför tillsammans med stråkkvartetten Omorfia. Per har skrivit musiken och arrangerat den för stråkar, medan Robert och Åsa delat på uppgiften att skriva sångtexter, båda med sina egna utgångspunkter.

– Åsa har landat mer i det associativa och de känslorna och jag har mer lutat åt att skriva psalmtexter med ett antal verser. Vi är nöjda och glada över helheten, säger Robert Eriksson som beskriver det som en upplevelse att få gå på djupet in i Jesu sista ord på korset.

– Det har gett en fördjupning när vi gått i närkamp med de meningar som Jesus yttrade på korset. Det ger en djupare förståelse för Jesus, det har varit väldigt betydelsefullt.

Hoppfullt i mörkret

Liturgin har Åsa Molin tagit fram och innehåller preludium, en reflektion, böner, sju brinnande ljus som släcks ett efter ett i takt med att sångerna framförs och som gör att kyrksalen släcks ner allt mer. Alltsammans är ungefär en timme långt.

– Vi har i text och musik försökt balansera det så att det inte blir för nattsvart men där vi försöker sätta ord på både mörker och känslor av övergivenhet, samtidigt som man kan ana ett hopp, säger Robert Eriksson.

På långfredagen framförs det hela i en direktsänd radiogudstjänst från Betlehemskyrkan i Göteborg. Under kvällen framförs den även i Saronkyrkan i Göteborg.

– Det är inte en releasefest utan vi gör två gudstjänster tillsammans med alla som är med. Kyrkorummet bidrar till helheten, så det ska bli väldigt spännande att se vad som växer fram, säger Robert Eriksson.

Mattias Backlund

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice