Jakten på konvertiter har börjat – får dödshot i brev

Efter talibanernas maktövertagande kommer redan uppgifter om att jakten på konvertiter har inletts. På bilden patrullerar talibansoldater i gatorna i Kabul på självständighetsdagen den 19 august

Att vara kristen i Afghani­stan har alltid varit förenat med livsfara.

Men nu börjar talibaner aktivt att jaga konvertiter.

Det berättar en kristen Afghanistanexpert.

Jan Tunérs kärlek till Afghani­stan föddes redan under ett besök i början av 1970-talet, då han fick uppleva landet långt före de 40 år av krig som sedan dess förhärjat det. Han har både bott och arbetat där och har i dag en stor kännedom om hur kristna afghaner lever.

– Afghani­stan präglas av islam där en av grunderna är att den som avfaller ska avrättas. Men det trycket har förr inte kommit så mycket från staten som från familj och omgivning, säger han.

De kristna i Afghanistan har alltid varit mycket försiktiga med att visa sin tro, men de har kunnat berätta om det de upplevt för vänner som man litar på.

– De afghaner som vill följa Jesus är medvetna om hur mycket det kostar, säger han.

Men talibanernas seger har drastiskt försämrat en redan mycket svår situation. Det finns tecken på att talibanerna aktivt kommer att söka upp konvertiter, som på något sätt har avslöjats.

– Jag har hört att några kristna fått brev från talibanerna där det sägs att de ska avrättas, säger han.

Jan Tunér har inte direktkontakt med någon som har fått detta hot, men han tvivlar inte på att det är äkta. Det överensstämmer med talibanernas tillvägagångssätt. Ett annat hotbrev har han dock sett själv. Talibanerna har skickat brev till vissa byar där de kräver att ogifta kvinnor från 15 års ålder ska göras tillgängliga för deras krigare.

– De ska bli hustrur men i praktiken sexslavar, säger han.

Hoten från talibanerna har gjort många kristna skräckslagna. Jan Tunér har fått meddelanden från Afghanistan från vänner som nu förlorat allt hopp. I en video säger en kristen man att allt som de försökt att bygga upp under 20 års tid nu är förstört.

– Det är bara Gud som förstår hur mycket smärta vi känner och hur förkrossade vi är, säger mannen.

Han förväntar sig att han kommer att dö, och vädjar att någon ska ta hand om hans barn. Samtidigt vill han fortsätta att arbeta för Gud ända till slutet.

En vän till Jan Tunér utsattes redan förra året för ett attentat. Det hade blivit känt att han samlade kristna i sitt hem. Därför besköts han men han överlevde mirakulöst. Han, och många andra kristna, har nu flytt från sina hem för att undkomma talibanerna.

– Det går rykten om att talibanerna går igenom folks mobiltelefoner. Om de upptäcker en bibel så kan man avrättas, säger Jan Tunér.

Efter sin seger har talibanerna i Kabul försökt att framstå som mer moderata. Man har till exempel sagt att kvinnors rättigheter ska respekteras, åtminstone utifrån de ramar som islam ger.

I västvärlden finns därför förhoppningar om att talibanerna ska styra mildare än under 1990-talet.

– Men det finns inga afghaner som tror på det överhuvudtaget.

Jan Tunér, som bor i Ekenäs i Finland, har i dag väldigt svårt att se något ljus för Afghanistan eller för dess kristna. Men han vädjar om förbön.

– Jag tror på en Gud som har sår. Jesus Kristus fanns bland de lidande, han är den sårade hjälparen. Det är det hopp vi får ha.

Fakta:

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice