”Jag är stolt över vårt arbete med ­äktenskapssyn”

Johan Arenius

Johan Arenius anser att församlingen gått mycket grundligt tillväga när man kommit fram till beslutet att viga samkönade par. Foto: Kerstin Schönstrom

Parallellt med byggprocessen har Immanuelskyrkan i Örebro hanterat frågan om äktenskapet och landat i att erbjuda vigsel även för samkönade par. Ett beslut som mötts med både nyfikenhet och kritik.

Det är mer än 20 år sedan man började prata om frågan, och med start 2014 blev samtalen mer intensiva. Man hade samtal, lyssnade på människors berättelser och gick igenom bibeltexter. 2017 tog församlingen beslutet att leva med att det finns olika synsätt gällande samkönade relationer. Med detta fick saken vila till det var dags att revidera församlingsordningen.

En sak per termin

Detta gjordes grundligt genom att samtala om en sak per termin, exempelvis nattvard, dop och mission.

– Under terminen om äktenskap hade vi bra samtal. Vi landade i att grunden är att vi vill hålla äktenskapets värden högt, och därför viga även par som lever i samkönade relationer, berättar pastor Johan Arenius.

– Vi har skrivit fram texter om teologin för parrelationer och vägledning för undervisning om äktenskap. Jag är stolt över det, säger han.

Han påpekar att i en församling måste alla etiska frågor såsom klimat, ekonomi, makt och annat vila på en teologisk grundsyn. Så även äktenskapet.

Många upprörda kommentarer

Församlingen var den första inom EFK som tog detta beslut och reaktionerna lät inte vänta på sig. I sociala medier kom många upprörda kommentarer.

– Internt tyckte de flesta att det var skönt att vara ”färdig” med frågan, eller att i alla fall i någon mån ha kommit till ett avslut. Och från andra kolleger har vi mött en försiktig nyfikenhet. Man vill se vårt material och lära av processen, säger Arenius och betonar att det som ledare är viktigt att respektera båda tolkningarna.

– Detta är en stor fråga för vissa. Kärnan är ändock att vi vill berätta om Jesus och vara en positiv kraft i samhället. Det gäller oavsett vem som ligger med vem.

  • Fotnot: Pastorer inom EFK har sedan 2010 inte vigselrätt, men man ordnar vigselgudstjänst eller välsignelseakt för par som kan uppvisa att de ­juridiskt ingått äktenskap.

 

Kerstin Schönström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice