Nyhet

Islamister och boskapsskötare kan ha dödat 1000 kristna i år

Morgonbön i Saint Charles Catholic Church, som för några år sedan utsattes för ett bombattentat. foto: Ben Curtis/AP

Tusen kristna har mördats i Nigeria under 2019.

Det rapporterar en brittisk organisation. Men bakgrunden till våldet är komplext.

Ungefär hälften av Nigerias invånare är muslimer och hälften kristna. Den ömtåliga balansen mellan religioner och folkgrupper har under de senaste åren hotats av våldsamma attacker och upplopp där tusentals människor har dött.

Enligt den brittiska organisationen Humanitarian Aid Relief Trust har tusen kristna dödats av terrorgruppen Boko Haram och av boskapsskötare från folkgruppen fulani under det senaste året.

Enligt rapporten har islamistiska miliser satt i system att jaga bort kristna lantbrukare för att ta över deras mark. Miliserna riktar in sig på kristna byar som attackeras. Enligt rapporten har det skett fem större attacker i det drabbade området i centrala Nigeria och enbart i dessa har 500 människor dödats.

Det finns dock bedömare som varnar för att överbetona religionens betydelse i konflikten. Fulanis är en folkgrupp som traditionellt lever av boskapsskötsel i Västafrika, men i takt med att befolkningen blivit större har lantbrukare odlat upp mer av marken. Boskapsskötarna har fått se sina traditionella betesmarker krympa. Resultatet har blivit blodiga konflikter mellan boskapsskötare och lantbrukare. Enligt den brittiska organisationen är dock de religiösa motiven viktiga, då våldet ofta riktas speciellt mot pastorer och kyrkor. Enligt rapporten lever många kristna i området i skräck för attacker.

— Vårt hem är förstört, vårt sjukhus har bränts ner. De försökte att bränna ner vår kyrka, säger Anonia Aje i rapporten.

— Vi får ibland meddelanden om kommande attacker, då gömmer vi oss. Vi har inget sätt att försvara oss, säger hon.

Det är inte enbart boskapsskötarna som använder våld, de andra folkgrupperna ska också ha svarat på attackerna med att döda människor ur folkgruppen fulani. Detta har i sin tur lett till hämndattacker.

Konflikten har nu fått internationell uppmärksamhet, bland annat har den amerikanske presidenten Donald Trump sagt att de kristna i landet måste försvaras.

Fakta: Nigeria

Afrikas folkrikaste stat med cirka 200 miljoner invånare. Ungefär hälften av befolkningen är muslimer, och hälften kristna. Antalet folkgrupper anges till cirka 250.

I mitten av 1960-talet bröt sig den övervägande kristna befolkningsgruppen igbo ut och bildade staten Biafra. Det så kallade Biafrakriget mellan 1967-70 orsakade över en miljon människors död.

Efter övergången från militärt till civilt styre 1999 har motsättningarna återuppstått. Den islamistiska extremist-rörelsen Boko Haram har de senaste åren terroriserat befolkningen i norr.
(Källa: landguiden)

Jonatan Sverker

0 Kommentarer
0 Kommentarer

Nyhet

Läs vidare