Insamlingskväll för Alpha som ­riskerar tappa stor sponsor

Carl-Henric Jaktlund

Carl-Henric Jaktlund är nationell ledare för Alpha Sverige.  Foto: Mikael M Johannson

Under två år har Alpha Sverige fått extrapengar från en internationell sponsor, omkring 750 000 kronor årligen. Bidraget finns kvar även nästa år. Sedan är situationen mer oklar.

– Vi har fått löfte om stöd för sammanlagt tre år, säger Carl-Henric Jaktlund, nationell Alphaledare.

Det är ett internationellt företag som bestämde att hela dess vinst under några år skulle satsas på missionsarbete i Europa via ­Alpha. Och Sverige var ett land som valdes ut.

Under de senaste åren har antalet svenska Alphakurser ökat dramatiskt. Från ett par hundra om året till i dag runt tusen. De flesta i den traditionella frikyrkligheten, men runt en femtedel i Svenska kyrkan och EFS.

Två miljoner i budget

Alphas Sverigekontor har i dag motsvarande runt två och en halv tjänst; budgeten ligger för närvarande på cirka två miljoner.

– Tack vare de internationella pengarna har vi kunnat förbättra vår personliga coachning till församlingarna. Men vi vill utveckla det vi tillhandahåller och vi borde bli bättre på teknisk support.

Alpha Sverige, som drivs som en ideell förening knuten till internationella Alpha, har alltid haft knapp ekonomi:

– Ibland på gräsen till katastrof, ibland har vi sniffat på stabilitet, men standardläget har alltid varit tufft. Vi har kristet fått trolla med knäna! säger Jaktlund.

Relativt knappa lönekostnader

Det har hänt att styrelsemedlemmar fått låna ut och även skänka, pengar för att täcka våra relativt knappa lönekostnader.

Anledningen är en av grundtankarna: Alphakurser skall vara gratis, både att arrangera och delta i. Det gör att man i stort är beroende av gåvor. En del pengar får man dock in genom det material man säljer, men medvetet har Alpha hållit ned priserna (exempelvis 65 kronor för deltagarhäftet) för att ekonomin inte skall hindra någon församling från att arrangera en Alphakurs

För att motverka en kärvare framtid kommer man den 25 oktober ordna en insamlingskväll via zoom.

 

Erik Lindfeldt

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice