”Ingen jude har kurdiskt blod på sina händer”

Israel är populärt bland kurder. Foto: TT

Israel har få vänner i Mellanöstern. Men en dramatisk händelse i Göteborg visar att det faktiskt finns sympatisörer bland ett stort folk som saknar ett eget land.

En ensam man viftar med en israelisk flagga samtidigt som han spelar lovsångsmusik. Utanför Nordstan i Göteborg samlas snart uppretade människor runt honom, och han får skyddas av flera poliser för att inte attackeras fysiskt. När trycket blir för stort så förs han bort av polisen.

I rapporteringen efteråt framkommer att mannen är en kristen evangelist med kurdiska rötter. Sändaren har varit i kontakt med mannen, som avböjt att bli intervjuad.

Men händelsen visar på det som för många är ett okänt faktum, att det bland många kurder finns ett stöd för staten Israel.

En annan svensk kurd som sympatiserar med Israel är Hawraz Saleh. Han skriver i ett mejl till Sändaren att det finns flera skäl till det. Bland annat har judar bott i generationer i kurdiska områden innan staten Israel bildades. Många kurdiska judar i Israel känner därför i dag sympati för kurderna och deras kultur.

– Israel har aldrig attackerat Kurdistan, tvärtom, inte en enda jude har haft kurdiskt blod på sina händer medan muslimer av arabisk, turkisk och persisk härkomst är dränkta i kurdiskt blod under de senaste 1400 åren, skriver Hawraz Saleh.

När Israel bildades hade landet få vänner i Mellanöstern. Men ledande israeliska politiker insåg att det var möjligt att skapa en relation till kurderna, som också kämpade för ett eget land.

Israel har därför på olika sätt stöttat kurderna under de senaste decennierna, bland annat genom att ställa sig bakom den irakiska federala regionen Kurdistans försök 2017 att bli en självständig stat.

Israel agerar förstås också utifrån egna intressen. Genom att stötta kurdernas självständighetssträvanden har pressen ökat på Iran, Irak, Syrien och Turkiet, länder som är fientliga till Israel.

– Israel stödjer kurder mycket aktivt politiskt, diplomatiskt, ekonomiskt och inte minst moraliskt, vad får vi av våra andra grannländer om inte blod, svett och tårar, skriver Hawraz Saleh.

Enligt honom finns också en vrede hos många kurder gentemot palestinierna. Palestinska ledare erkänner inte kurdernas rätt till ett eget land och de har haft en förmåga att alliera sig med kurdernas fiender. Det gäller till exempel Iraks diktator Saddam Hussein, som brutalt förtryckte det kurdiska folket men som hjälpte PLO.

– Kurder ser klart och tydligt att den palestinska sidan har de bästa kontakterna med våra ärkefiender nämligen Erdoğan i Turkiet, mullorna i Iran och regimerna i Irak och Syrien, det retar gallfeber på kurder!

Men långtifrån alla kurder ser Israel som en vän. Många är propalestinska och har demonstrerat för palestinierna under det senaste kriget.

– Det blir mycket heta debatter som ofta urartar både i privata sammanhang och i offentliga debatter i medier. Men jag har aldrig mottagit några hot, trots att jag säger vad jag tycker, skriver han.

Den senaste utvecklingen i Mellanöstern, där Israel har etablerat diplomatiska relationer med flera arabländer, kan dock komma att påverka banden mellan Israel och kurderna.

I en intervju med AFP säger den politiska analytikern Bilal Wahab att den bästa tiden för relationen mellan Israel och kurderna finns i historien, inte i framtiden.

– Nu när Israel har normaliserat relationerna med Förenade arabemiraten och Bahrain, och med Sudan på gång, så satsar de på Saudiarabien – inte på kurderna.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice