Nyhet

Ikväll startar Vårgårda Möte

När Vårgårda kallar kommer partiledarna. Centerns Annie Lööf är först ut av de åtta partiledarna att låta sig utfrågas av Equmeniakyrkans Britta Hermansson med start ikväll onsdag. – Jag vill hellre få till ett samtal om ideologiska frågor än en debatt, säger Hermansson.

Årets Vårgårda Möte följer en 50-årig tradition. Det var 1968 som Missionsförbundets John Hedlund startade det som då kallades Korståget där ledarna för riksdagspartierna frågades ut. Inför de senaste tre valen har utfrågningarna hållits i Vårgårda där ett stort antal volontärer är taggade inför uppgiften att ta emot politiker och vanligt folk.

– I år går det väl lite på rutin, men det är mängder av detaljer som ska fungera så det går inte att koppla av. Vi måste vara på tå för att kunna ta emot både medverkande och de omkring 2 000 åhörarna som kommer till varje partiledarutfrågning, säger Göran Hernberger, samordnare för Vårgårda möte.

Han räknar med att omkring 300 volontärer från Equmeniakyrkorna i Vårgårdabygden finns på plats under mötet som pågår från och med i dag, 8 augusti, och avslutas 25 augusti. Det finns ett stort säkerhetstänkande kring arrangemanget med inhyrda ordningsvakter. Partiledarna kommer med ett eget personskydd.

– Det känns lite lugnare i år än 2014 då det var mycket oro kring Sverigedemokraternas medverkan. Nu verkar uppståndelsen ha klingat av, konstaterar han.

Även Britta Hermansson känner sig lugnare inför årets utfrågningar, men av andra orsaker. Det här är andra gången i rollen och hon ser fram mot mötet med partiledarna och är väl förberedd.

– Det är både med glädje och bävan jag går in i uppgiften. Under ganska lång tid nu har jag förberett mig genom att lyssna på intervjuer och läsa in mig på de mest aktuella frågorna. Dessutom stämmer jag av med experter och har gott stöd av Robert Eriksson som ju delar ansvaret för utfrågningarna med mig. I år kommer han dessutom att ta mera plats än förra gången.

Att partiledarna så villigt ställer upp på att komma till Vårgårda tror Britta Hermansson beror på miljön och formatet. I Vårgårda Möte får man tala till punkt i en avspänd och välkomnande atmosfär.

– Förra gången var det någon av partiledarna som sa att detta var enda stället där de som politiker inte bara avkrävdes svar utan där frågan väcktes om vad vi kan göra tillsammans för en bättre värld.

Britta Hermansson är inte ute efter debatt utan vill få till ett samtal där politikerna får tala till punkt. Hon är övertygad om att den kristna tron kan fungera som en politisk kraft.

– Jag skulle ännu tydligare vilja visa att kyrkan är en kraft att räkna med. ”Det här är vi, ni kan räkna med oss”. Vi vill vara med och påverka samhällsutvecklingen.

Integration och klimatfrågor hör till de frågor som hon känner är mest angelägna att lyfta och som kommer att återkomma i de åtta utfrågningarna.

Två av partiledarna gör debut i Vårgårda: Ebba Busch Thor, (KD), och Ulf Kristersson, (M). Från 2014 års upplaga av Vårgårda Möte minns hon främst utfrågningarna med Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Moderaternas Fredrik Reinfelt som hon tyckte ”landade bäst”. Det blev raka och ärliga samtal, säger hon.

– Det fanns en viss spänning omkring hur Jimmie Åkesson, SD, skulle mötas av frikyrkofolket. Jag var då som nu mån om att ha ett gott klimat, vilket bygger på ett ömsesidigt lyssnande. Samtidigt är det viktigt att göra klart hur vi som kyrka tänker och exempelvis lyfta gudsrikestanken mot bakgrund av de nationalistiska strömningarna som är så tydliga i årets valrörelse, säger hon.

Fakta: Partiledarutfrågning på Vårgårda möte

Onsd 8 aug Annie Lööf (C)

Torsd 9 aug Jan Björklund (L)

Tisd 14 aug Gustav Fridolin (Mp)

Onsd 15 aug Jonas Sjöstedt (V)

Fred 17 aug Ulf Kristersson (M)

Onsd 22 aug Jimmie Åkesson (SD)

Torsd 23 aug Ebba Busch Thor (KD)

Fred 24 aug Stefan Löfven (S)

Under perioden 8 – 25 augusti hålls dessutom bland annat gudstjänster och konserter under Vårgårda Möte

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar