Hyllad sommarpratare får MLK-priset 2022

Nicolas Lunabba. Foto: Lina Arvidsson/SR

I somras var han sommarvärd i P1. Nu uppmärksammas Nicolas Lunabba och arbetet med Helamalmö också med Martin Lutherkingpriset.

- Något större än att mottaga ett pris i hans namn har jag svårt att föreställa mig, säger han till MLK-kommittén.

Arbetet med Helamalmö har rönt stor uppmärksamhet över landet under lång tid. Nicolas Lunabba som driver verksamheten har tidigare år både varit sommarpratare i P1 och fått hjälporganisationen IM:s pris för sitt arbete med barmn och unga.

Lunabba själv har erfarenhet av en tuff uppväxt och har i över 20 års tid brunnit för, och jobbat med utsatta barn och ungdomar.

Nu är det klart att hans engagemang också kommer ge honom Martin Luther King priset 2022, som delas ut 17 januari. Bkaom priset står Equmeniakyrkan, kristna fredsrörelsen och Sveriges kristna råd.

" Nicolas Lunabba har gjort skillnad på riktigt för utsatta barn och ungdomar, både på personnivå med mat, aktiviteter och läxhjälp, men även genom ett outtröttligt opinionsarbete på samhällsnivå. Ska vi lyckas skapa fred, rättvisa och jämlikhet i Sverige måste vi sluta acceptera enkla sanningar om varför vissa hamnar i kriminalitet och destruktivitet, menar Nicolas Lunabba. Arbetet för att göra skillnad i vardagen börjar med att se de mest utsatta barnen i försummade områden, och Nicolas Lunabba och Helamalmö vill vara ett språkrör för dem", står det bland annat i motiveringen.

I en film från MLK-priset säger han så här:

- Jga känner mig oerhört hedrad och tacksam över denna utmärkelse. Martin Luther King har för mig under alla år jag varit verksam fungerat som en moralisk ledstjärna. Det sätt han stod upp för samhällets sårbara grupper och för mänskliga rättigheter trots hat och fysiskt våld...Jag kan inte ta emot det perposnligen utan ser det som ett kollektivt pris och erkännande för oss på hela Malmö... vi ses 17 januari!

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice