Hunger förenar kristna och muslimer under ramadan

Kalsoom Kaleem från Göteborgs moské och diakonen Nicolina Holmgren från Equmeniakyrkan Rosa huset i Lövgärdet vill att politikerna tar krafttag mot hungern i Göteborg. Foto: Jonatan Sverker

De höga matpriserna gör att många inte kan äta sig mätta. I Göteborg har muslimer och kristna gått samman för att kräva insatser mot hungern.

Det är den första dagen på ramadan och framför det tomma kylskåpet som står uppställt i Brunnsparken i Göteborg står diakonen Nicolina Holmgren från Equmeniakyrkan Rosa huset i Lövgärdet och Kalsoom Kaleem från Göteborgs moské och pratar.

 Jag har inte ätit sedan morgonen, jag är verkligen jättehungrig. Men det gör att jag också kan känna mer med dem som inte har råd med mat, med barnen som inte får mat när de kommer hem från skolan, säger Kalsoom Kaleem.

Tomt kylskåp är verklighet för många

Det tomma kylskåpet är ett sätt att tydliggöra den verklighet som många göteborgare upplever just nu. Inflationen har gjort maten så mycket dyrare att inte alla kan äta sig mätta. Därför har femton kristna och muslimska organisationer och församlingar gått samman i nätverket Ingen hunger i Göteborg, där de ställer krav på kommunpolitikerna att agera. Kampanjen inleddes i och med den kristna påskfastan och fortsätter under ramadan.

 Vi i det civila samhället möter alltfler människor som är hungriga, och därför kommer till oss för att be om extra mat, säger Kalsoom Kaleem.

Enligt henne kan det röra sig om människor som är pensionärer och långtidssjukskrivna, men även om barnfamiljer som fått snävare marginaler.

 Elkostnaderna har också ökat. Så för en del handlar det om att betala räkningarna eller maten, säger hon.

Inflationen påverkar

Nicolina Holmgren arbetar i Lövgärdet, som är en utsatt stadsdel i Göteborg. Rosa huset har inte matutdelningar, men på de samlingar man har, som bland annat riktas till kvinnor, går det åt mer mat.

 I Lövgärdet genomförs många renoveringar så att hyrorna höjs. Där kan även de som har jobb men låga löner få problem. Jag möter familjer som är oroliga för att de inte ger barnen näringsriktig mat, då de tvingas välja bort frukt och grönsaker, säger hon.

Kalsoom Kaleem berättar att Göteborgs moské delar ut mat, men man för inte statistik över hur många som kommer. Men trycket har ökat.

 Vi delar ut till dem som kommer. Det handlar inte om muslimer eller kristna, om tro eller hudfärg, utan vi ser till människan. Alla ska ha rätt att äta sig mätta, säger hon.

Kristna och muslimer delar ut mat

Linus Hermansson, som är diakon i Svenska kyrkan, arbetar bland annat i Bergsjöns kyrka, som har en omfattande matutdelning. Han menar att det är viktigt att uppropet är interreligiöst.

 De organisationer som delar ut mat är de kristna och muslimska, säger han.

Detta år överlappar också den kristna och den muslimska fastan varandra.

 Under både den kristna och den muslimska fastan så finns viljan att lyfta fram utsatthet, säger han.

Efter det att ramadan avslutas så kommer de namnunderskrifter som samlats in under kampanjen att överlämnas till Göteborgs politiska ledning. Kraven är att kartlägga matfattigdomen i staden och att utarbeta en kommunal handlingsplan som ska leda till att alla senaste år 2030 har tillgång till näringsrik och tillräcklig mat.

 

Fakta: Fasta och ingen hunger

  • Årets fasta inför påsken inleddes på askonsdagen den 22 februari, och pågår i 40 dagar fram till påskafton.
  • Ramadan pågår i år från den 23 mars till den 21 april.
  • I nätverket Ingen hunger i Göteborg ingår församlingar i Svenska kyrkan, Saronkyrkan, Betlehemskyrkan, Göteborgs Kristna Råd, Muslimska samverkansgruppen, Räddningsmissionen och Stadsmissionen.

Taggar:

Fattigdom
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne