Får man tro som Maud i Equmeniakyrkan?

Maud Malmer
Maud Malmer är ­Swedenborgare och medlem i Equmeniakyrkan.  Foto: Malin Arnesson

Maud Malmer är swedenborgare – och medlem i Equmeniakyrkan. Hon tror inte på någon gudomlig nåd, utan att vi lönas efter våra gärningar efter döden.

– Det krockar inte med att vara medlem i Equmeniakyrkan, säger hon.

Emanuel Swedenborg närmast bortglömd i dag, men under det sena 1700-talet var han en av världens mest berömda svenskar. Han började sin bana som vetenskapsman, men efter flera andliga upplevelser och visioner började han att föra ut sin lära i en rad böcker. Han menade själv att dessa skrifter var Jesu andra tillkommelse, som sänts av Gud för att klargöra de sanningar som fördunklats i den kristna kyrkan.

Hans undervisning födde en ny religiös rörelse, och det finns fortfarande en församling kvar i Sverige, Nya kyrkans församling i Stockholm.

Antalet swedenborgare är dock inte stort, men en av dem är Maud Malmer som bor i Halland. Hennes mamma var swedenborgare, men själv beskriver hon sig som ateist när hon växte upp. Hon hade särskilt svårt att fördra 1950-talets kristendomsundervisning som utgick från Svenska kyrkans lära.

– Jag hakade upp mig på deras trosbekännelse, att Jesus skulle komma tillbaka för att döma levande och döda, att det skulle bli en yttersta dom och att ­jorden skulle gå under. Det var motbjudande för mig att tänka att de döda bara låg och väntade på ­domen.

Fann skrift av Swedenborg

Runt sekelskiftet fann hon en skrift av Swedenborg på biblio­teket i Borås. Det väckte nyfikenhet, och hon tog kontakt med Nya kyrkan i Stockholm. I dag är hon väl bevandrad i Swedenborgs idévärld. Som intresserad av matematik och filosofi tilltalas hon av det som hon ser som en rationell och logisk tro.

– Människor uppmanas att ta ett socialt ansvar och det är ­något viktigt. Det går inte att komma till himlen genom att bli förlåten. Man får nu ta konsekvenserna av hur man levt här, säger Maud Malmer.

Strikt gärningslära

Swedenborg var en svuren fiende till reformatorn Martin Luthers kungstanke, att en människa blir rättfärdig genom tro och inte gärningar. Swedenborgs system är i stället en strikt ­gärningslära. Människan har en fri vilja och på jorden kan hon välja att göra gott eller ont. Den som gör gott får en ande som efter döden söker sig mot Gud, den som gör ont kommer att söka sig till en helvetisk plats. Denna lag gäller oavsett vilken religion man tillhör.

– I andevärlden efter döden avkläds man den yttre människan. Om den inre människan varit riktad mot Gud och mot andra människor går man vidare mot himlen, men om man i stället valt egenkärlek och girighet kommer man inte trivas i himlen, utan man söker sig själv till en helvetisk plats.

Ingen gudomlig nåd

Någon gudomlig nåd för en hopplös syndare finns inte.

– Man kommer till andevärlden i det skick som man är, och där i andevärlden finns varken nåd eller förlåtelse. Swedenborg brukade säga att fält träd ligger där det ligger, säger hon.

Berättelsen om rövaren på korset brukar användas av kristna för att visa att det alltid finns förlåtelse. Jesus lovar mannen en plats i paradiset, även om han levt ett liv som rövare. Men Maud Malmer gör en annan tolkning. Hon menar att rövaren antagligen var en man som gjort övervägande gott i livet, men som dömts för ett felsteg.

– Jesus ser vilken människa han innerst inne var, säger han.

Jesu uppståndelse inte fysisk

Jesus dör inte en offerdöd på korset, utan korsfästelsen tolkas som att han frestades att visa sin makt och rädda sig själv. Jesu uppståndelse är inte heller fysisk, utan sker enbart i andevärlden.

– Jesus kom till världen medan den var under väldigt stor ondska, kontakten mellan människan och Gud hade fördunklats. Därför kom Gud i form av en människa för att sprida ljus och öppna kontakten med Gud.

Swedenborg avviker alltså på centrala punkter från klassisk kristen tro, även vad det gäller synen på treenigheten, men för Maud Malmer har det inte varit ett problem att vara engagerad i Equmeniakyrkan. Hon har till exempel stor sympati för Waldenströms subjektiva försoningslära, där Jesus inte ses som ett offer som krävs för att sona människans synder.

– En kärleksfull Gud skulle väl aldrig offra sin son? säger hon.

Vill känna att hon är till nytta

Hon vill vara med i en församling för att kunna göra gott och känna att hon är till nytta. Och det är väldigt lite hon reagerar på i undervisning och sånger i kyrkan.

– Vi läser ingen trosbekännelse i Equmeniakyrkan. Vi har helt fantastiska pastorer i vår kyrka, som aldrig hållit sig till bokstaven utan som har försökt att modernisera det kristna budskapet. De pratar inte om frälsningsvisshet och sådant, utan mer om människokärlek och socialt ansvar, säger hon.

Maud Malmer har hållit föredrag i församlingen och fått en del frågor om sin tro.

– Jag är inte ute efter att missionera, det gör inte vi, utan det är mer som folkbildning. Swedenborgs böcker är ett svenskt kulturarv.

 

 

Fakta: Emanuel Swedenborg

Swedenborg

  • Emanuel Swedenborg (1688–1772) inledde sin bana som vetenskapsman, men kom att bli mest berömd för sina teologiska skrifter.
  • Under 1740-talet får Swedenborg syner och visioner, och upplever sig kallad av Gud att klarlägga hur Bibeln ska tolkas och att avslöja sanningar om andevärlden.
  • Hans böcker blir mycket uppmärksammade, och han anklagas för kätteri då hans teologi i centrala delar avviker från klassisk kristen tro.
  • Det finns än i dag människor som följer Swedenborgs lära i flera länder. Samfundet heter Nya Kyrkan, och Swedenborgskyrkan i Stockholm ligger vid Tegnerlunden.

Jonatan Sverker

4 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
BJÖRN HANSSON
Vad tjänar man på att lura naiva människor att det finns en gud? Mår man inte bättre av att få leva i sanningens tecken ?
Stefan Johansson
Det är inte svårt att konstatera vad Paulus hade sagt och hur han hade agerat och befallt församlingarna att agera på så grov villolära.
Johan
Att byta bort Jesu och bibelns ord och lära mot "swedenborgska" tankesätt är ren villolära.
Johan
Att byta bort Jesu och bibelns ord och lära mot "swedenborgska" tankesätt är ren villolära.