Hon är första hindun i P1:s andakt

På torsdag den 7 februari talar människorättsjuristen Parul Sharma om medmänsklighet utifrån sin hinduiska tro. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Under sex veckor ska det mångreligiösa Sverige höras i Morgonandakten i P1, med start den 4 februari. Då hålls andakterna av en kristen, en muslim, en jude, en buddhist och för allra första gången: en hindu.

Det är människorättsjuristen Parul Sharma som ska hålla de hinduiska morgonandakterna under sex torsdagar i P1. Hon har tidigare medverkat i Sommar i P1.

Sharma är entusiastisk över att få ge sin tolkning av hinduismen.

– Det är väldigt tillåtet att tolka hinduismen utifrån sitt eget förnuft, så länge man inte tolkar utifrån det som kallas ”adharma”, mörkrets väg, säger Sharma vars tro hittills varit väldigt privat. Hon går sällan till tempel utan mediterar oftast ensam.

– Det här blir första gången jag manifesterar min tro utåt. Men eftersom världsklimatet är så oroväckande just nu kände jag att det är dags att förmedla vad jag tror är vägen till fred: att våga gå in i tystnad och andas. Det är genom lugnet vi skapar tolerans och respekt. Är vi inte lugna brakar det inre helvetet loss.

Uppdraget har känts naturligt.

– Jag skriver andakterna från hjärtat och söker stöd i de religiösa texterna. Första veckan pratar jag och de andra talarna om medmänsklighet, sedan om fred, ensamhet, tvivel, sorg och givmildhet. Under temat tvivel berättar jag om hur jag som barn fastnade för de olika gudarnas eleganta lugn, inte för det ojämlika kastystemet.

Hon störs inte av att formatet för morgonandakter växt fram i en kristen tradition.

– För mig är andakt samma som bön och meditation. Det handlar om att skapa ett lugn så att vi kan nå gudomliga kvaliteter som medmänsklighet och empati.

Kommer du att leda bön i andakterna?

– Det blir mest reflektion, men jag kommer också att ha mantrat ”aum” som en röd tråd i alla mina sex program. Det är genom ”aum” som hinduer och buddhister når ett lugn. Mantrat hjälper den som ber att tränga sig igenom mörker och rädsla, för att nå harmoni.

Taggar:

Hinduism
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice