Högtid i Sundsvall när två församlingar blev en

Isak Ågren och Hanna Lindgren

Två unga ledare i församlingen, Isak Ågren och Hanna Lindgren, fick knyta banden när de två församlingarna blev ett vid söndagens samgåendefest.  Foto: Krister Sjöblom

I söndags återförenades de två baptistförsamlingarna i Sundsvall och det firades med pompa och ståt.

De har länge samarbetat och är övertygade om att de står bättre rustade tillsammans för att ta sig an uppdraget att sprida hopp i staden.

Den nya gemensamma församlingen fick namnet Baptistkyrkan Sundsvall, men både Hagakyrkan och Elim ska fortsätta användas som förut.

-De är bra på olika sätt så vi ser dem som tillgångar. Hagakyrkan lämpar sig till exempel bäst för samtalsgudstjänster eftersom den har bättre samlingssal, medan Elim har fler lokaler för barn och ungdom, säger Elisabeth Ågren som är pastor på båda ställena.

Församlingarna har samarbetat i över tjugo år

Med gemensamma krafter har Sundsvalls baptistförsamling och Haga baptistförsamling drivit sinnesrogudstjänster, alphakurser, barn- och ungdomsverksamhet, undervisning för ukrainare och mycket annat. Minst 20 år har de samarbetat och när pandemin slog till skaffade de en gemensam youtubekanal.

-Alla strukturer föll samman i och med pandemin. När vi kom tillbaka var det att börja om och då gjorde vi det tillsammans, säger Elisabeth.

-Sedan kom frågan: ska vi fortsätta leva sambo eller ska vi gifta oss?

Det känns både spännande och viktigt. Församlingen är ju inte ett vitt papper eftersom vi har en historia, men ett oskrivet blad.  Anders Ågren, ordförande.

Under två år har samgåendet förberetts, i februari tog de båda församlingarna beslutet var för sig och i mars togs ett gemensamt beslut.

-Det känns fantastiskt roligt, säger pastorn.

-Det har varit enhällliga beslut, men visst finns det de som har sorg över att det inte är som förr.

-Vi har varit tydliga genom hela processen att vi gör detta för att bättre kunna fokusera på vårt uppdrag. Tillsammans har vi fler gåvor, till exempel är det elva personer nu i teknikgruppen och för de som brinner för evangelisation är nu som ett helt team.

Kommer att göra skillnad administrativt

Samgåendet kommer att göra skillnad, inte minst administrativt, men Sundsvallsborna kommer inte märka lika mycket utan fortsätta gå till den kyrka de brukar.

Egentligen är detta en återförening, för historien är att Hagakyrkan i slutet av 1800-talet bildades utifrån Elimkyrkans söndagsskola i området Skönsdal. Nu har de tillsammans planterat ytterligare en pionjärförsamling på Alnö där Henrik Åkesson är pastor.

I söndags hölls bildarmöte på förmiddagen och på kvällen var det fest med dop, barnkör, dans, lovsång, nattvard, mat, tal och förbön för ledare i en enda salig och glädjefylld blandning.

Elimkyrkans ordförande Anders Ågren, får nu axla den rollen i den nya konstellationen och inledde med att delta i städningen under söndagskvällen.

-Det känns både spännande och viktigt. Församlingen är ju inte ett vitt papper eftersom vi har en historia, men ett oskrivet blad. Det är inte bara samarbete nu längre, nu blir det på riktigt och det gör skillnad. Att tänka helhet kommer bli annorlunda, säger han.

Jobbar som koordinator

Annelie Balogh, tidigare ordförande i Hagakyrkan, jobbar nu som koordinator tills allt organisatoriskt är på plats. Vid söndagens festligheter var hon till stor del i köket.

-Vi hade mat och sedan 16 hembakta tårtor, och det var 165 gäster. Det har varit en fantastisk dag och många har hjälpts åt, säger hon.

Man har jobbat med temat att ”vi två blir ett” och själva ”vigseln” hölls av Ingemar Fhager från EFK och PO Byrskog från Equmeniakyrkan.

-Det har varit en otrolig stämning, ja, som en stor bröllopsfest, och det var fint att knyta ihop banden istället för att klippa dem, säger Annelie Balogh.

En ung kör medverkade vid festligheterna.

Ledarna för den nya församlingen tillsammans med representanter från Equmeniakyrkan och Evangeliska Frikyrkan, från vänster Anders Ågren, ordförande, Martin Sigurd, vice föreståndare, Elisabeth Ågren, pastor och föreståndare, P-O Byrskog, regional kyrkoledare Equmeniakyrkan, Ingemar Fhager EFK, Annelie Balogh vice föreståndare.

Kyrksalen var dukad för fest. Borden var dekorerade med församlingens värdeord: varm, ärlig, relevant.

Fakta: Gemensam historia

  • Sundsvalls baptistförsamling bildades 1855 som den första baptistförsamlingen i Norrland och startade Elimkyrkan på Järnvägsgatan. 1884 byggdes ett kapell i Skönsberg för söndagsskolans verksamhet i området.
  • 1889 var den nya församlingen redo att stå på egna ben och Skönsbergs baptistförsamling, numera Haga baptistförsamling, bildades av 55 medlemmar från Sundsvalls baptistförsamling.
  • Nu har de båda församlingarna återförenats och tar namnet Baptistkyrkan Sundsvall. Församlingen kommer att vara ansluten till både Evangeliska Frikyrkan och Equmeniakyrkan.
  • Den nya gemensamma församlingen har drygt 350 medlemmar.

Kerstin Schönström

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne