Hett Prisma visade hela spektrat

sdfasf

”Tropisk värme” säger löpsedeln. ”Alla behövs”
säger lägerledningen. Equmenias nationella scoutläger
i Mohed blev hett, brett och klimaträtt.

Några lagar mat, några har vattenkrig och några surrar skottkärror. Det klättras på klättervägg, klottras på klotterplank och ”sch sch” och ”häääääj” ljuder från uppvärmningen i tältet med körövning. Snart hörs även musik från en lastbil. Det är dags för afrikansk dans. Men musiken pausas. Först andakt. Sen dans. Det är ändå Sveriges största kristna barn- och ungdomsorganisation som anordnar läger. På området finns fyra andaktstält, två kyrkor och 30 kaplaner. Och suget efter Bibeln är förvånansvärt stort.

– Alla vill ha. Vi tog med oss tusen stycken och tänkte att det räckte. Men vi fick åka till Stockholm och hämta 600 till, säger generalsekreterare Carin Dernulf glatt, där hon delar ut Equmenias utgåva av The Message-bibeln, till dem som vill ha.

I närheten har en svampkamp brutit ut där blöta tvättsvampar yr likt paintball-bollar och även om träff innebär straffrunda är det så varmt att det nästan är en befrielse att bli träffad. Några doppar till och med huvudet i vattenhinken. Vill man även kyla sig inifrån kan man besöka Görans café. Kön är lång, men Selma Jorlöv och mamma Sofia har redan fått sina glassar. Selma är tre år och är redan på sitt femte scoutläger.

– Det är roligt att tälja. Men man får hålla ordentligt för man kan skära sig. En gång stack jag mig på spetsen, berättar hon.

I morse fick hon äran att hissa flaggan på en av byarnas morgonsamlingar. Det var kul, liksom kvällsprogrammen. Lägret bjuder nämligen på scenshow tre av kvällarna. Lägrets låt är en proffsigt producerad upptempo-låt med tillhörande dans och på fredag ska det bli scoutmusikal. Stina Hjelm som är scenansvarig är peppad.

– Det blir en musikal med referenser till klassiska scoutsketcher och rop, med sång och dans, liveband och kör. Det är ett supergäng, så det känns jättebra!

Utanför Görans café sitter en tjej med skylt om halsen. ”Free hugs” (gratis kramar) står det. Hon berättar att hon vill göra världen bättre. Henric Götefelt som är internationell koordinator på Equmenia, blir glad av att höra det och berättar över bardisken i Hållbaren att lägret uppmanat scouterna till goda gärningar.

– Vi vill ge scouterna en känsla av att de kan göra världen bättre. De behöver inte vara superhjältar för att förändra.

Han berättar också om coco banana som de säljer i baren. Det är elever som gått lärjungaskolan Apg29 i Ecuador som bidragit med konceptet. Fryst banan doppad i choklad med strössel är en försäljningssuccé.

– Det är vår hyllning till hajkbananen, säger Henric.

I Hållbaren finns också psykologen Oskar Foldevi. Han håller i ett ”gaming-snack” bland popcorn och islatte. Många scouter lyssnar när han berättar hur man kan planera sitt datorspelande så att det inte blir så mycket att det går ut över annat i livet. Förutom snack, snacks och sköna soffor finns också en plint i baren. Den symboliserar lägrets insamling som bland annat går till nytt gymnastikmaterial till idrottsskolan i Kongo-Brazzaville.

Men det krävs mer än banan och popcorn för att mätta hungriga scouter. I Bodalskyrkans scoutkök står Jan Sundbaum och gör zucchinibiffar.

– Det går sådär, säger han och skrattar.

Lägret har ingen bestämd matsedel. Patrullerna får själva välja vad de vill laga, men får hjälp med tips på recept till en huvudråvara vid varje mål.

– Jag tycker att det är jättebra. Patrullen hämtar bara det de behöver i sin egen burk – det är helt rätt. Det kommer nog på fler ställen i samhället, säger Jan.

Senare på dagen är det fullt pådrag i mattältet. Falukorv, potatis, linser, citroner, ägg – överallt finns mat att välja mellan. ”Ketchup till tjugo personer” säger en tjej och sträcker fram patrullens burk. ”Växtbaserad mjölk, tack”, säger en annan. Det är som en marknad där ingen betalar. Rena himmelriket för en hungrig scout. Maria Kullsand har varit med och beräknat inköp och kan avslöja vad scouten 2019 gillar.

– Vattenmelon och grönsaker går väldigt bra. Och havregryn! Scouter älskar gröt!

 

Vi vill ge scouterna en känsla av att de kan göra världen bättre. De behöver inte vara superhjältar för att förändra.

AnnaSara Gotting

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice