Hassan hotad till livet

Konvertiten Hassan Rezaeis har tagit emot dödshot från sina släktingar i Iran dit han ska utvisas efter ett beslut i Migrationsöverdomstolen. Men nu har ett hopp tänts genom en överklagan till Europadomstolen.

När Hassan Rezaei la ut uppgifter på sociala media om avslagsbeslutet i Migrationsdomstolen dröjde det inte länge förrän en släkting till honom kommenterade inlägget:

”Du har skadat familjehedern, ändå är du en stolt kristen. Islamska republiken fungerar bra som dödar djur som du. Jag förbannar både dig och din religion. Var säker på att jag kommer att bränna dig när jag träffar dig någonstans”.

-Det kändes naturligtvis väldigt skrämmande för Hassan. Men nu har vi genom Scandinavian Human Rights Lawyers i Uppsala anmält verkställighetshinder och de kommer också att överklaga till Europadomstolen. Just nu kan han inte utvisas, berättar pastor Bengt Sandqvist som är mycket engagerad i Hassans fall.

-I första hand hoppas Bengt Sandqvist att Migrationsverket ska bevilja Hassan uppehållstillstånd efter att de direkta hoten har blivit kända. I andra hand att hans fall ska tas upp i Europadomstolen med en positiv utgång.

Sändaren har tidigare skrivit om Hassan Rezaei som kom till Sverige 2015 och nu bor i Västerås. Här har han deltagit i gudstjänstgemenskapen och döpts i Ansgarskyrkan. Hassan går också på bibelstudier på persiska i Svenska kyrkan.   Migrationsverket skrev i sitt uttalande att det är ”märkligt att han rör sig mellan olika kyrkor”.

-Vi har varit mycket upprörda över de bristfälliga förhören där det inte ställdes en enda fråga om kristen tro. Istället uppmanades Hassan att redogöra för olika inriktningar av protestantismen, berättar pastor Bengt Sandqvist.

Hassan Rezaei är bara en av många konvertiter som den senaste tiden fått äktheten i sin tro ifrågasatt av Migrationsverket. Sveriges kristna råd har i flera debattartiklar visat på behovet av en bättre kunskap hos myndighetens personal om vad kristen tro är.

-Vi oroas över att det fortfarande finns många exempel där utredningarna inte är bra, där fel frågor ställs, där konvertitens livsberättelse inte tas på allvar, säger Björn Cedersjö, direktor i SKR, på SKR:s blogg.

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne