Kultur & Teologi

Här har cd-skivan ännu inte dött

Nya Musik i Jönköping har gjort vad många andra skivbutiker inte klarat av: de har överlevt och anpassat sig efter minskande skivförsäljning.

Än säljer cd:n både
i butiken och i deras nätbutik – och Nya Musik tror att cd-skivans död ännu är en bit bort.

Inom den kristna musikhandeln är Nya Musik i Jönköping ett klassiskt namn. Kanske inte så konstigt, då butiken funnits ända sedan 1954 och under lång tid har salu­fört kristen musik. Medan många skivbutiker tvingats slå igen på grund av vikande skivförsäljning, har Nya Musik hållit fast vid cd-skivorna.

– Det säljs fortfarande mycket cd-skivor. Det har gått ner, det har det, men vi har en god försäljning fortfarande, säger del­ägaren David Bokinge.

Trots att skivförsäljningen gått ner något varje år har det inte varit något dramatiskt tapp, menar han.

– Det minskar lite från år till år, stadigt. Men det har inte varit något fritt fall.

Försäljningen av cd-skivor beror också till stor del på vilka releaser som är aktuella för tillfället, menar Martin Thörewik som har huvudansvar för cd-försäljningen på Nya Musik.

– Vi är så klart beroende av att det finns stora nyheter som säljer bra. Det kan vara viktigt för försäljningen för ett helt år, det gör en stor skillnad, säger han.

Just nu är Emilia Lindbergs nya skiva Var ej bekymrad storsäljaren i butiken – överlägset.

– Det är verkligen ett album som till­talar den publik som fortfarande köper mycket skivor; en lite äldre målgrupp och det är på svenska, säger Martin Thörewik och utser även Samuel Ljungblahds kommande skiva som en trolig blivande storsäljare.

– Det kommer vara en viktig skiva för oss, den ser vi fram emot, säger han.

För det är just svenska artister som sjunger på svenska som tilltalar skiv­köparna, menar Martin och David, och mest är det personer som är 50 år och uppåt som köper skivor. Men en artist som går mot trenden att svenska skivor säljer bäst är amerikanska storstjärnan Lauren Daigle och hennes skiva Look up child.

– Den skivan har blivit stor i USA och hon har varit med i en del talkshows, den trenden har vi märkt av också. Annars är det alltid svårare för amerikanska artister att få genomslag just nu i Sverige, men Lauren har sålt mycket bra, säger David Bokinge.

Flest köpare bland Nya Musiks omkring 2 000 olika cd-titlar hittar man i genrerna barnskivor, traditionella skivor (typ Emilia Lindberg) och lovsång. Drygt hälften av försäljningen står näthandeln för.

– Sedan är vi med på en del konferenser, som Torp och Nyhem, och då säljs det också en del skivor, säger Bokinge.

Den stora trenden med ökad försäljning för lp-skivor och vinyl har dock inte riktigt slagit igenom i den kristna musiken ännu, enligt Bokinge och Thöre­wik. Den kristna musik­branschen släpper helt enkelt inte lika mycket lp och vinyl som den vanliga musikbranschen – i alla fall inte ännu.

– I musikbranschen är det något som ändå kommer mer och mer, men vi vet inte om det kommer att bli större inom den kristna musiken. Det är fortfarande ­mycket cd som gäller. Själv gillar jag att köpa cd och vinyl, det är en speciell känsla med det för en musikälskare, menar Thöre­wik.

Hur länge kommer då cd-skivan finnas kvar?

Ska man tro Nya Musik är dess död en bra bit bort ännu – trots vikande försäljning och ökande konkurrens från lp och vinyl.

– Cd-skivan kommer säkert finnas kvar några år till, även om den minskar i försäljning år för år. Som Emilia Lindberg som vänder sig till en målgrupp där det säkert kommer finnas utrymme att sälja skivor i ganska många år framöver. Men minska kommer det säkert fortsätta att göra, säger David Bokinge.

 

MATTIAS BACKLUND
redaktionen@sandaren.se

Fakta:

Taggar:

KULTUR
0 Kommentarer
0 Kommentarer

Läs vidare