Här blir det värre för kristna

Kristna över världen får det värre på fler håll. Foto: tt

I 18 länder blir förföljelsen av kristna allt värre, enligt en ny rapport. Det är framför allt jihadism och nationalism som ligger bakom den negativa utvecklingen. Detta skriver Kyrkans Tidning.

I 18 länder blir förföljelsen av kristna allt värre, enligt en ny rapport. Det är framför allt jihadism och nationalism som ligger bakom den negativa utvecklingen.

Det är den katolska organisationen Aid to the Church in Need som i sin rapport Persecuted and Forgotten? listar ett antal länder där katoliker och andra kristna lever under hårt tryck. I rapporten jämförs situationen åren 2020-2022 med perioden 2017-2019, och i 18 länder är utvecklingen tydligt negativ. Länder där kristna får det allt svårare är bland andra Syrien, Saudiarabien, Ryssland, Nordkorea och Qatar.

Ett folkmord i Nigeria

När rapporten presenterades i det brittiska parlamentet deltog den nigerianske biskopen Jude Arogundade, vars kyrka attackerades av beväpnade män som dödade fler än 40 personer under en pingstgudstjänst tidigare i år.

Han sa att ingen bryr sig om det folkmord som pågår i Nigeria.

– Världen är tyst medan attacker på kyrkor, personal och institutioner har blivit rutin. Hur många döda måste det till för att världen ska vakna?

I flera afrikanska länder har militanta grupper blivit alltmer aktiva. Det gäller inte minst i Nigeria, där 7 600 kristna har dödats mellan januari 2021 och juni 2022. Det är dock omstritt hur mycket av det omfattande våldet i Nigeria som beror på religiösa motsättningar, det finns också etniska dimensioner i övergreppen, där boskapsskötande nomader, som i huvudsak är muslimer, slåss mot lantbrukare, som i huvudsak är kristna.

I Indien och på Sri Lanka är det hindunationalism och buddhistisk nationalism som snävar in livet för kristna. Hindunationalister riktar både hot och våld mot kristna och muslimer, som ses som främmande element i den indiska kulturen.

Har kristendomen en framtid i Mellanöstern?

Rapporten lyfter också fram att kristna blir allt färre i Mellanöstern. I Syrien har de kristna minskat från tio till två procent av befolkningen och består idag av cirka 300 000 personer. I Irak har den kristna befolkningen halverats sedan 2014 till 150 000 kristna.

Även i Kina blir utrymmet snävare för kristna. I rapporten lyfts åtalet mot den katolske biskopen Joseph Zen fram, en person som kämpat för demokratiska ideal och som nu straffas av den kinesiska staten.

Enligt rapporten får förföljelsen av kristna, som är den mest förföljda religiösa gruppen i världen, alltför lite uppmärksamhet i västvärlden.

Läs mer

Läs mer om rapporten här

Taggar:

FÖRFÖLJELSE

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice