Här är Finländska valets stora vinnare

Petteri Orpoo, valkungen. Foto: TT

Han leder Samlingspartiet och är den store vinnaren i det finländska riksdagsvalet. Men vem är Petteri Orpo, mannen som troligen byter av Sanna Marin i statsministerresidenset i Helsingfors?

Pet Shop Boys 90-talshit "Go West" dånade på Samlingspartiets valvaka när Orpo gjorde entré, sent på söndagen. Han togs emot som en hjälte och han passade på att ge sina euforiska partivänner ett råd.

Festa i dag – i veckan börjar jobbet, sade Orpo enligt tidningen Hufvudstadsbladet

När uttalandet fälldes stod det klart att Samlingspartiet, under Petteri Orpos ledning, segrat i det extremt jämna finländska riksdagsvalet.

- Vet ni vad – det blev storseger! Det här är verkligen stort. Vi fick det största förtroendet av finländarna och vårt budskap gick fram, sade Orpo, enligt Yle.

Högt förtroende i ekonomi

Det poppiga ackompanjemanget till trots brukar Orpo ofta beskrivas som en försiktig samlingspolitiker, som dock har högt förtroende i ekonomiska frågor.

53-åringen har en lång politisk karriär bakom sig och har suttit i landets riksdag under snart två decennier. Han är ledare för liberalkonservativa Samlingspartiet sedan 2016 och har i tidigare regeringar suttit på poster som vice statsminister, finansminister, inrikesminister och jordbruksminister. På partiledarposten efterträdde han Alexander Stubb.

Nu står han inför sitt livs kanske största utmaning. Orpo måste försöka bilda regering med antingen nationalistiska Sannfinländarna, som blev valets näst största parti, eller Socialdemokraterna (SDP), som placerade sig på tredje plats.

Hans parti gick till val med ett åtgärdsprogram för att minska landets statsskuld med sex miljarder euro på åtta år. De nedskärningar inom offentlig sektor som föreslås får hård kritik av SDP – samtidigt som Samlingspartiets önskan att öka arbetskraftsinvandringen sågas av Sannfinländarna.

Trist "leverpastejvardag"?

I internationella medier beskrivs Petteri Orpo ofta som något av en grå politikertjänsteman jämfört med avgående statsminister Sanna Marins (SDP) färgstarka framtoning.

Den danska tidningen Berlingske skriver i en kommentar att valresultatet för många utanför Finlands gränser, där Marin har superstjärnestatus, kan tyckas paradoxalt.

"Valet var en strid mellan mellan den tråkiga leverpastejvardag som det innebär att styra ett land och de välbonade golv, där Finlands statsminister gjort sig ett världsnamn", skriver ti dningen i sin analys av utgången med en anspelning på Sanna Marins karisma.

Helt i linje med det vardagliga rapporteras Petteri Orpo under valkvällen ha gjort en utflykt till en klassisk korvkiosk i Helsingfors. Där firade han segern med en korv, en "Orpos special” som består av bratwurst med rostad lök och barbecuesås.

Valresultatet. Grafik: TT

 Foto: Johan Hallnäs

TT

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne