Nyhet

Handelskrig och invandring på agendan när Trump mötte Löfven

WASHINGTON. Donald Trump kritiserade svensk invandringspolitik och fortsatte sina hot om handelskrig mellan USA och EU när statsminister Stefan Löfven mötte presidenten i Vita huset på tisdagskvällen svensk tid.

När Donald Trump skakade hand med Stefan Löfven vid ett fototillfälle i det ovala rummet -presidentens kontor i Vita huset - inför tisdagens möte såg stämningen ut att vara god mellan dem.

 Trump betonade den starka relationen mellan USA och Sverige.

– Vi har handelsavtal, vi har försvarsavtal och vi jobbar nära varandra mot terrorism, sa Donald Trump och välkomnade Stefan Löfven.

– Herr statsminister, vi är väldigt glada att du är här.

 Men på Trumps och Löfvens gemensamma presskonferens under kristallkronorna i Vita huset efter mötet passade presidenten på att kritisera Sveriges invandringspolitik, efter en fråga från en amerikansk journalist om invandring och rapporter om gängvåld i Sverige.

– Ni har en underbar statsminister, vi har lärt känna varandra. Men ni har definitivt problem med invandring, det orsakar problem i Sverige, sa Donald Trump och fortsatte:

– Jag var en av de första som sa det. Jag fick ta emot en del kritik men det var okej för det visade sig att jag hade rätt

Inom den nationalistiska amerikanska högern och bland president Trumps anhängare används Sverige ofta som sett skräckexempel på urspårad immigration, inte sällan med falska exempel.

– Vi har haft vår beskärda del av inhemska utmaningar, sa Stefan Löfven under presskonferensen, och hänvisade till att de 163 000 flyktingar som anlände till Sverige under flyktingkrisen 2015 innebar svårigheter för ett så litet land.

– Vi ärvde en asyllagstiftning som inte var hållbar.

– Vi har ändrat lagstiftningen, minskat flyktingmottagningen och satt press på andra EU-länder att ta sitt ansvar, sa Stefan Löfven som tillade att Sverige tar i med hårdhandskarna mot den organiserade brottsligheten.

– Det finns inga ”no-go-zoner” i Sverige. Vi har hanterat problemet och hanterar det varje dag, med mer resurser till polisen.

Handel var en viktig fråga under mötet. Stefan Löfven blev den första regeringschefen att träffa Trump efter presidentens utspel om att införa 25-procentiga importtullar på stål och aluminium. Något som är tänkt att gynna USA:s industri men som skulle slå hårt mot bland andra Sverige, som exporterar bilar till USA för 21 miljarder kronor om året. EU har hotat med motåtgärder. På tisdagen avgick Gary Cohn, Trumps rådgivare och ordförande för det nationella ekonomiska rådet, i protest mot presidentens handelspolitik.

– Det är viktigt att hitta ett sätt för EU och USA att samarbeta. Jag har full förståelse för presidentens syn att han måste se till sitt eget land i första hand. Det är min uppgift också. Men för mig som leder ett litet land som är beroende av frihandel är det bäst att det sker i samarbete med andra, sa Stefan Löfven.

Men han lyckades inte få  Trump att ändra åsikt i frågan om tullarna. På presskonferensen fortsatte Trump driva sina hårda linje i frågan. Hur ska han undvika att detta utvecklas till ett handelskrig mellan EU och USA, undrade en journalist.

– Handelskrig är inte så illa, svarade Trump,

– Handelskrig skadar de andra, inte USA, tillade han och syftade på EU.

– Nu förlorar vi både på handeln och på att ge dem militärt stöd. Det är därför vi har dessa stora underskott i vårt land. Men vi kommer reda ut saken på ett älskvärt sätt. Vi kommer både få mer respekt och bli mer omtyckta.

 

Jonas Cullberg

  • 0 Kommentarer

  • Lägg till ny kommentar