Han är de unga amerikanernas favorit i presidentvalet

RKJ, om de unga amerikanerna får välja. Foto: TT

Här är outsidern som får fler unga röster än både Joe Biden och Donald Trump.

Enligt en undersökning från New Tork Times ihop med Siena College som nu publicerats står det klart att det är så gott som jämnt skägg om de ungas röster mellan toppkandidaterna i det kommande amerikanska presidentvalet. Det skriver Christian Post.

Demokraternas Joe Biden, Amerikas sittande president, får 30 procent av rösterna från amerikaner mellan 18-29 medan Donald Trump är endast en procentenhet bakom.

 

Dragits med rykten om ohälsa

Joe Biden har bitvis dragits med envisa rykten om en sviktande hälsa. Biden som i dagarna fyller 81 år har ifrågasatts både innanför och utanför väljarskaran om han klarar ytterligare en runda. De unga väljarna verkar inte heller vara alldeles nöjda med presidentskapet. Endast 30% av de unga väljarna sade sig ”starkt godkänna” eller ”något godkänna” Bidens insatser som president. I kontrast till detta svarade 64% av samma demografiska grupp att de ”starkt ogillar” eller ”något ogillar” hans prestationer som president.

Så gjordes undersökningen

Samtidigt uttrtyckte 39% av de unga svarande  en ”mycket gynnsam” eller ”något gynnsam” åsikt om Trump, medan 50% hade en ”mycket ogynnsam” eller ”något ogynnsam” uppfattning om den tidigare presidenten.

Undersökningen baseras på en urvalsgrupp om 3,662 registrerade väljare från Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania och Wisconsin. Den genomfördes via telefon mellan den 22 oktober och 3 november, med en felmarginal på plus eller minus 1,8 procentenheter för alla registrerade väljare och en felmarginal på plus eller minus 2 procentenheter för ”den troliga väljarkåren”.

Alltså kunde resultatet tippat åt någotdera håll. Men att siffrorna är så jämna mellan Biden och Trump är enligt The Hill överraskande, då Biden vann just denna demografiska grupp lätt i valet 2020.

 

Klarar Joe Biden ytterligare en presidentperiod? Foto: TT

Förtroendet minskar

Här märks alltså av ett tydligt minskat förtroende för den sittande presidenten. 

- Unga människor har alltid varit starkt oberoende, säger John Della Volpe, chef för opinionsundersökningar vid Harvard Kennedy School Institute of Politics, enligt The Hill.

Samma undersökning från NY Times och Siena fann också att Trump ledde över Biden i fem av sex ”swingstates”: Arizona (49% mot 44%), Georgia (49% mot 43%), Michigan (48% mot 43%), Nevada (52% mot 41%) och Pennsylvania (48% mot 44%). I Wisconsin ledde Biden med en knapp marginal, 47% jämfört med 45%.

 

Donald Trump är som en katt med nio liv,och vägrar ge upp. Foto: TT

Liknande undersökning bekräftar

I september publicerade The Washington Post och ABC News en annan undersökning där 51% av respondenterna sade att de skulle rösta på Trump, medan 42% stödde Biden. Denna undersökning genomfördes av Abt Associates och baserades på en undersökning utförd den 15-20 september bland 1,006 vuxna, med en felmarginal på plus eller minus 3,5 procentenheter.

Men det kanske mest uppseendeväckande i mätningen är att den oberoende kandidaten Robert F. Kennedy Jr. fick störst stöd av de unga. 34% av de tillfrågade ville se brorsonen till legendariska presidenten John F Kennedy ta över.

CNN:s kolumnist Harry Enten menar att den nya Kennedy (nåväl, ha när 69 och varit politiskt engagerad länge) kan måla om hela spelplanen inför valet 2024. Han skriver så här;

Unga vill ha Robert F Kennedy jr, enligt ny undersökning. Foto: TT

Man kan inte räkna ut Robert F. Kennedy Jr.

"Det finns få saker man kan vara mer säker på i livet än att en Demokrat eller en Republikan vinner ett amerikanskt presidentval. Vi brukar inte hålla på med tredje partier eller oberoende kandidater i det här landet. Chansen är stor att Demokraten Joe Biden eller Republikanen Donald Trump kommer att bli vald om ett år.

Men det vore dumt att avfärda vad de nuvarande opinionsundersökningarna säger oss: Oberoende kandidaten Robert F. Kennedy Jr. har högre opinionsstöd än någon oberoende eller tredje part-kandidat på en generation. Han, tillsammans med andra icke-stora partikandidater, har en verklig chans att påverka resultatet av valet 2024."

Kennedy är ingen okontroversiell figur och har bland annat uttalat sig kritiskt till USA:s agerande för Ukraina, är en uttalad "anti-vaxxare" och har i en podd med välkända Joe Rogan insinuerat att hans farbrors död kan ha varit iscensatt av CIA.

I en ökänd inspelning antyder han att coronaviruset skapats för att attackera svarta och vita.  medan asiater och azhkenazijudar är mer motståndskraftiga.

Men han har vunnit många röster på att profilera sig som den breda medelklassens kandidat i motsats till Demokrater som anses gå mer åt vänster än vad som varit brukligt i USA, medan Republikanerna kantats av skandaler, fängelsehot mot Trump och även haft politiker kopplade till stormningen av kapitoleum, eller försvar av tilltaget-

Nu väntas kampanjerna intensifieras och partierna helt sluta upp bakom sina respektive kandidater. Traditionellt är det till stor del ett race mellan de två gigantiska partierna Demokrater och Republikaner men då och då dyker ett tredje alternativ upp som ett alternativ. Ralph Naders kandidatur för "Green party" 2000 är ett sådant exempel. Tidigare genom åren har också namn som Pat Buchanan och Theodore Roosevelt kandiderat för alternativa sammanslutningar.

Taggar:

USA
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.